Foto: Linkedin

Aleksandra Popović, sestra Miloša Popovića, šefa kabineta premijerke Ane Brnabić, nedavno je postavljena za prvu sekretarku Stalne delegacije Srbije u Unesku. Ovo nameštenje dolazi nakon rada u Ministarstvu spoljnih poslova i završene Diplomatske akademije koju su i prethodnih godina upisivali deca i supružnici brojnih državnih i partijskih funkcionera. Za nameštenje u Unesku „preporučila“ je i master diploma specijaliste za luksuznu robu.

Sudeći po podacima koje je Aleksandra Popović objavila na Linkedinu, put do diplomatske funkcije u Unesku nije bio tako težak i trnovit.

Koliko joj je u tome pomoglo to što je, prema našim saznanjima, sestra šefa kabineta premijerke Ane Brnabić, Miloša Popovića, može se samo pretpostavljati.

Njeno školovanje nije ukazivalo na to da će jednoga dana obavljati neku diplomatsku funkciju. Završila je Fakultet za medije i komunikacije privatnog univerziteta „Singidunum“, a godinu dana školovala se u Parizu, što joj je omogućilo da postane specijalista za luksuznu robu.

Ta master diploma je sigurno nije preporučila za mesto prvog sekretara Delegacije Srbije pri Unesku.

Meka za rođake funkcionera

Ključan je očito bio upis Diplomatske akademije Ministarstva spoljnih poslova (MSP), a ne treba zanemariti ni činjenicu da je brat Aleksandre Popović šef kabineta premijerke Ane Brnabić.

Premijerka Ana Brnabić i šef kabineta Miloš Popović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Poslednjih godina akademija, koja je nekad školovala vrhunske diplomate, bila je u centru pažnje javnosti iz sasvim drugih razloga. Njeni polaznici neretko su bili u rođačkim odnosima sa državnim funkcionerima – ćerke, sinovi, braća i sestre…

Za upis Diplomatske akademije veoma je važna preporuka institucije u kojoj je kandidat radio, a pre njenog upisa Popovićeva je svega osam meseci bila savetnica za spoljne poslove.

Godinu dana bila je zaposlena kao brend menadžer u jednoj privatnoj marketinškoj agenciji, a četiri meseca radila je na poslovima u oblasti marketinga u Parizu.

Sa završenom Diplomatskom akademijom Aleksandra Popović je nastavila karijeru u MSP-u, da bi potom sa savetničke funkcije došla do pozicije sekretara u tom ministarstvu.

Na toj funkciji bila je godinu dana i osam meseci, nakon čega se „seli“ u Unesko.

Sudeći po podacima koje je objavila na Linkedinu, Popovićeva od jula ove godine postaje prva sekretarka Delegacije Srbije u toj agenciji Ujedinjenih nacija.

Ko će sve još u diplomate

Ne bi bilo iznenađenje da u nekoj srpskoj ambasadi, konzulatu ili delegaciji pri međunarodnim organizacijama u narednom periodu vidimo ćerke i sinove nekih drugih državnih funkcionera, koji su takođe završili Diplomatsku akademiju.

Veljko Odalović, generalni sekretar Skupštine Srbije Foto: N1

Njen polaznik je bio Uglješa Odalović, sin socijaliste Veljka Odalovića, bivšeg generalnog sekretara MSP-a i aktuelnog generalnog sekretara Skupštine Srbije.

Kako je ranije pisao „Blic“, mlađi Odalović je prethodno završio menadžment u sportu i radio u JP „Srbijagas“, koje mu je upravo i dalo preporuku za upis Diplomatske akademije.

Takođe, polaznica Akademije bila je i Marija Tončev, ćerka tada državnog sekretara MSP-a Ivice Tončeva. Ona je zaposlena u Delegaciji Srbije pri Oebsu u Beču.

Ivica Tončev Foto:Nenad Mihajlovic/Starsport

Ivica Tončev je međutim izjavio da je njegova ćerka Akademiju pri MSP-u upisala zasluženo, te da je najbolji kandidat.

– Moja ćerka je Akademiju upisala pre nego što sam ja imenovan za državnog sekretara, na predlog naše misije pri OEBS iz Beča i samo je hendikepirana time što sam joj ja otac. Govori šest jezika, škole je završila u Beču i američki fakultet takođe. Ona je vrhunski kandidat ne samo za tu akademiju nego za bilo koji posao na svetu – rekao je Tončev.

Kako je pisao „Blic“, među polaznicima Diplomatske akademije bili su i ćerka ambasadora u Unesku Darka Tanaskovića Jelena, supruga nekadašnjeg ministra finansija iz SPS-a Borislava Milačića Jasmina Milačić…

Miloš Popović, šef kabineta premijerke je zvanično diskriminator
Miloš Popović se nedavno našao u centru pažnje javnosti. Naime, njegov potpis se našao na dokumentu kojim je odbijen predlog Saveta za borbu protiv korupcije da se za članove tog Saveta imenuju četiri stručnjaka među kojima je bio i profesor Filozofskog fakulteta Ognjen Radonjić. Popović je Radonjiću zamerio jer kritikuje vlast i bavi se „političkim aktivnostima kroz svoje javne nastupe“. Pošto se profesor žalio Poverenici za zaštitu ravnopravnosti zbog diskriminacije, nakon gotovo dva meseca doneto je i mišljenje. Šef premijerke je prekršio Zakon o diskriminaciji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar