Foto: TANJUG / RADE PRELIĆ

Zbog koalicije sa Aleksandrom Vučićem i SNS, lider SPS Ivica Dačić već je sa funkcije savetnika u Ministarstvu spoljnih poslova smenio Petra Škundrića, izbačeno je dvoje članova stranke koji su bili na protestima, a biće preispitan i status ministra Gorana Trivana na sednici Predsedništva stranke, jer je njegov pomoćnik pozivao na demonstracije. U kakvoj su panici socijalisti da će im Vučić otkazati saradnju govori i niz njihovih izjava, u kojima pružaju podršku naprednjacima i njihovom lideru i javno upozoravaju članove SPS da neće tolerisati kršenje zajedničke politike sa SNS.

Protesti ispred Skupštine Srbije, na kojima je učestvovalo na hiljade građana, došli su u nezgodnom trenutku za SPS, pošto je otkriveno da su njihovi članovi takođe protestovali ispred parlamenta i to baš uoči konsultacija o formiranju vlade.

Među njima je bio i Vladimir Škundrić – sin Petra Škundrića, bivšeg ministra, člana Predsedništva SPS-a i savetnika Ivice Dačića u Vladi, ali ne samo on. U međuvremenu je otkriveno da je na protest navodno pozivao i pomoćnik ministra za životnu sredinu Slobodan Perović, a na društvenim mrežama pojavio se video na kojem član Predsedništva SPS Novica Tončev najavljuje širenje protesta na jug Srbije.

On je poručio da će blokirati autoput sa pet do šest hiljada ljudi, ako još neko iz redova socijalista bude smenjen sa mesta direktora državnih institucija, a o Opštini Surdulica, čiji je predsednik, govorio je kao o „jedinoj slobodnoj teritoriji“.

Foto: Nemanja Jovanovic/Nova.rs

Povodom informacija da su pojedini članovi SPS protestovali ispred Skupštine oglasio se predsednik SNS Aleksandar Vučić, navodeći da „kada dođu ovakva vremena, uvek se na najbolji način vidi kojom brzinom vam jedan deo ljudi okrene leđa i to po pravilu oni za koje ste najviše učinili“.

„Vučić da mi javi ako je neko moj napravio glupost“

Nakon ovakve izjave Vučića i navoda u režimskim medijima o učešću članova SPS-a na protestima sledi gašenje požara, pa lider socijalista Ivica Dačić preduzima sve moguće korake kako bi svom koalicionom partneru Aleksandru Vučiću dokazao vernost i posvećenost koaliciji sa SNS.

Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

On je ubrzo nakon hapšenja Vladimira Škundrića obavestio javnost da je njegov otac Petar Škundrić razrešen dužnosti njegovog savetnika, da je Statutarna komisija SPS-a isključila iz stranke dvojicu članova iz Inđije koji su učestvovali na „rušilačkim demonstracijama“, a da će se o odgovornosti Trivana raspravljati na sednici Predsendištva. Lider SPS je takođe od Tončeva zatražio da se Vučiću izvini, a potom obznanio da je predsednik Opštine Surdulica Novica Tončev priznao da je pogrešio.

Dačić je i danas izjavio da i ako „većinski SPS“ bude radio protiv Vučića, on to neće činiti, niti će ostati na mestu predsednika socijalista. On je medijima preneo da je čak „zamolio predsednika Vučića da mu šalje sve, šta god ima, da je neko njegov napravio neku glupost“.

Na ovu temu potom su se redom oglašavali funkcionera SPS-a, inače bliski Dačiću.

Među njima je bio i Vladan Zagrađanin, predsednik Izvršnog odbora SPS, koji je poručio da ta stranka „neće tolerisati, ni funkcionere ni članove u redovima socijalista koji dovode u pitanje jasnu i odlučnu politiku Dačića u SPS i politiku Vučića i Dačića u državi“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Koalicija SPS – SNS osam godina funkcioniše državnički, skladno i u interesu Srbije i njenih građana i ostaje na liniji odbrane suverenosti Srbije“, naveo je Zagrađanin.

Podršku saradnji sa naprednjacima javno je dao i šef poslaničke grupe SPS u Skupštini Đorđe Milićević.

Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC/ nr

„Sa SNS želimo partnerski odnos, jer delimo iste vrednosti i imamo zajednički cilj – odbranu interesa Srbije i srpskog naroda u celini, ali i bolje sutra za građane. Ko to ne želi, sigurno ne želi dobro Srbiji“, rekao je Milićević.

Na ovu temu govorio je i Aleksandar Antić, potpredsednik SPS-a i ministar enregetike.

Aleksandar Antić
Aleksandar Antić / Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Svako ko je na bilo koji način stao na stranu rušilačkih demonstracija u Beogradu momentalno je isključen iz SPS-a ili razrešen sa državne funkcije“, kao što je predsednik socijalista Ivica Dačić jasno rekao i upozorio pre par dana, kaže potpredsednik SPS Aleksandar Antić.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Odbrani koalicije sa Vučićem pridružio se i Žarko Obradović koji je naveo da je neprihvatljivo za SPS da se napada i vređa predsednik Srbije i “zbog toga što je predsednik države i zbog toga što je koalicioni partner”.

„SPS nikad nije vodila dvostruku politiku. Siguran sam da članstvo u potpunosti podržava ove odluke jer želi red u partiji i jaku Srbiju“, rekao je Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare