Foto: Goran Srdanov/Nova.rs, Vesna Lalić/Nova.rs

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić počeo je danas pregovore o Vladi sa strankama koje će se naći u novom sazivu Skupštine Srbije, a pitanje nad svim pitanjima trenutno jeste da li će SPS opet biti deo vlasti ili će glumiti lažnu opoziciju u Parlamentu. Bilo kako bilo, Ivica Dačić će na tihim mukama biti sve do ponedeljka 20. jula, kada će na sastanku sa Vučićem saznati kakva mu je sudbina.

Tlo pod nogama socijalistima su poslednjih dana ozbiljno uzdrmale afere njihovih članova, od učešća na protestima protiv vlasti, do poruka potpredsednika Novice Tončeva da će demonstracije proširiti na jug i blokirati auto put Beograd – Skoplje. Da podsetimo, na protestima su učestvovali Vladimir Škundrić, sin funkcionera SPS Petra Škundrića, kao i bivši savetnik ministra Gorana Trivana Slobodan Perović.

Petar Škundrić Foto: Printscreen/YouTube/Privredna komora Srbije

To je izazvalo oštre reakcije i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ali i Ivice Dačića koji je Škundrića starijeg momentalno smenio sa mesta savetnika u Vladi Srbije. Da li je ova brzopotezna reakcija šefa socijalista, kao i njegova izjava da niko neće narušiti njegovu odanost SNS, biti dovoljna da osigura poziciju u vlasti, videće se tek za nekoliko dana.

Direktor agencije za istraživanje javnog mnjenja „Faktor plus“ Vladimir Pejić za Nova.rs kaže da će na kraju Vučić odlučiti da li mu SPS treba više kao opozicija ili koalicioni partner.

„Ideja da SPS praktično glumi opoziciju u Parlamentu nije nemoguća i meni je to palo na pamet kao sasvim realna opcija, međutim, svaki takav dogovor između Vučića i Dačića bi bio teško održiv. Pitanje je prvo da li bi Dačić uopšte prihvatio da bude kvaziopozicija, a zatim i kakve bi to reakcije izazvalo u stranci, po dubini, u smislu lokalnih odbornika i simpatizera. Sigurno bi buknula razna sitna i krupna nezadovoljstva i može se desiti da socijalisti prerastu u pravu opoziciju, što Vuučiću sigurno ne bi odgovaralo“, navodi Pejić.

Vladimir Pejić / Foto: Medija centar Beograd

On je mišljenja, da će upravo zbog te opasnosti Vučić, ipak, opet privite socijaliste pod svoje skute.

„Činjenica je da u ovoj koaliciji ima problema. Neki su verovatno od ranije, negi su nastali sada. Socijalisti su nezadovoljni jer smatraju da nisu dobili dovoljno funkcija, naprednjaci sa druge strane misle da su im dali i više nego što treba, jer im praktično nisu ni bili potrebni za skupštinsku većinu. Ipak, mišljenja sam da će Vučić ponovo pozvati SPS u koaliciju i da će biti deo vlasti, ali pitanje je u kojoj meri. Pretpostavljam da će tu ostati Dačić i Branko Ružić kao ministri, možda bude još neko, ali sumnjam“, zaključuje Pejić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare