Aleksandar Vuči i Olaf Šolc
Aleksandar Vučić i Olaf Šolc Foto: TANJUG/AP Photo/Michael Sohn

Nakon što je ispunio obećanje, dato nemačkom kancelaru Olafu Šolcu, da će uticati na Srbe iz BiH da se sastanu sa visokim predstavnikom Kristijanom Šmitom, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uskoro će se suočiti i sa drugom obavezom koju Nemci očekuju da ispuni. Prvi čovek nemačke vlade tokom juna boraviće u Beogradu kako bi bi ga Vučić informisao o tome da li će i kad Srbija uvesti sankcije Rusiji.

Tokom posete Berlinu, pored priče o usklađivanju srpske spoljne politike sa Evropskom unijom, tema razgovora srpskog predsednika i nemačkog kancelara bila je i situacija u Bosni i Hercegovini.

Kako je tada najavila “Nova”, Vučić je Šolcu poručio da će pokušati da utiče na predstavnike Srba u BiH da se sastanu sa visokim predstavnikom međunarodne zajednice Kristijanom Šmitom, kog srpski predstavnici ne priznaju zbog toga što nije izabran u Savetu UN.

Pročitajte još...

“Očekuje se da Vučić u narednom periodu zamoli političare iz BiH, koji su mu bliski, da se sretnu sa Kristijanom Šmitom. Na taj način on će poslati signal Berlinu da je spreman da promeni situaciju”, rekao je naš izvor nakon sastanka.

Ubrzo je usledila i realizacija obećanja – na inicijativu predsednika Srbije, gradonačelnik Banjaluke, Draško Stanivuković, sastao se sa Kristijanom Šmitom i time prekinuo bojkot koji je trajao od dolaska nemačkog diplomate u BiH.

Sada sledi realizacija drugog obećanja

Nemački kancelar, Olaf Šolc, trebalo bi da poseti Srbiju i susedstvo 10. juna, a kako saznaje “Nova”, među glavnim temama biće odnos Srbije prema ruskoj agresiji na Ukrajinu, pozicija Kosova u Savetu Evrope i Otvoreni Balkan.

Kako je rečeno “Novoj” iz diplomatskih izvora, Šolc će na sastanku sa predsednikom Srbije još jednom ponoviti stav Nemačke o tome da države kandidati za članstvo u Evropsku uniju ne mogu da stoje po strani i da moraju da se usklade sa spoljnom politikom te zajednice.

Olaf Šolc Olaf Scholz Davos
Olaf Šolc Foto: EPA-EFE/LAURENT GILLIERON

Istovremeno, on će želeti da pokaže svojom posetom, kako navode naši izvori, koliko je Nemačkoj važna Srbija i koliko je za tu državu bitno da naša država ostane privržena Evropi i jedinstvena sa Evropskom unijom.

Prema rečima glavnog i odgovornog urednika portala European Western Balkans, Nemanje Todorovića Štiplije, sve je ovo pokazatelj da je nemačka diplomatska inicijativa na ovim prostorima veoma živa.

“Sigurno će se razgovarati o restriktivnim merama koje Srbija još uvek nije uvela Rusiji. Više od sadržaja ove posete je značajan momenat u kom se ona dešava, ali i učestalost susreta srpskih i nemačkih zvaničnika u poslednje vreme. To govori o snažnoj diplomatskoj inicijativi Nemačke i važnosti koju Srbija i Zapadni Balkan imaju u ovom trenutku“, naglašava naš sagovornik.

Nemanja Todorović Štiplija Foto:FoNet/Aleksandar Barda

On nagalašava da za Nemačku Srbija nije samo najznačajniji ekonomski partner, već mnogo više od toga.

„Vrlo je važan politički momenat ove posete. Cilj je da se pokaže da su Zapadni Balkan, a naročito Srbija, politički važni za Evropsku uniju i da evropski partneri očekuju od Srbije saradnju u ovom konkretnom momentu. Sve evropske zemlje su se usaglasile oko restriktivnih mera prema Rusiji, uz neke sitne izuzetke, i Srbija jedina koja narušava ogromno evropsko jedinstvo. Očekuje se da Šolc zatraži od Srbije da u što kraćem roku uvede restriktivne mere prema Rusiji“, poručuje Štiplija.

Koliko će dugo još Srbija pokušavati da izbegne ono što je neminovno, a što je uslov da se održi na evropskom putu, Vučić nije znao da kaže, ali je u međuvremenu, verovatno pod utiskom signala koji su stizali, kako sa Zapada, tako i iz Moskve, počeo da govori o pritiscima koje Srbija trpi zbog neuvođenja sankcija i o tome koliko bismo bolje živeli kad bismo sproveli restriktivne mere.

Tako je, tokom boravka u Davosu, poručio da Srbija nije uvela sankcije Rusiji – “za sad”.

„Šta će biti u budućnosti, ja ne znam šta život donosi i kako će sve da izgleda. Ja nisam od onih koji se zaklinje pa ne ispuni nešto, ja više volim da se ne zaklinjem, a da uradim nešto. Uvek je taj pristup bio mnogo bolji i uvek sam tom pristupu mnogo više verovao nego onima koji se kunu u sve na svetu, treći dan znam da će da urade drugačije“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Pogledajte kako je Šolc dočekao Vučića u Nemačkoj

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare