Sofija Todorović Foto: Newsmax Adria

Ujedinjene nacije se bave pitanjima mira, saradnjom među narodima i ljudskim pravima, a s obzirom da na Kosovu imamo brojne navode o kršenju ljudskih prava, naročito Srba, ne vidim zašto bi neko imao nešto protiv toga da Kosovo postane deo tela koje će sigurno doprineti garancijama poštovanja ljudskih prava, rekla je Sofija Todorović, programska direktorka Inicijative mladih za ljudska prava.

Gostujući u Novom danu na N1 televiziji, ona je prokomentarisala svoj intervju dat agenciji FoNet, u kome je rekla da Kosovo apsolutno treba da dobije stolicu u Ujedinjenim nacijama (UN).

Povodom te izjave, oglasila se i Omladina Novog DSS-a, kazavši da bi to bio „propast naše države i rušenja njenog ustavnog poretka i duhovne vertikale“.

„Ta je izjava izazvala brojne reakcije. U tom intervjuu sam govorila i čemu služe Ujedinjene nacije. U većini sporazuma se navodi član da se Srbija obavezala da neće blokirati članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama. Predsednik onda kaže da na to neće pristati. Između toga šta predsednik kaže i iza čega je država Srbija stala, stvara se vakum u kom se traže neprijatelji i krivci. Ako to treba da budem ja… pa ja se tu mnogo ne pitam“, rekla je ona.

Pročitajte još:

Ona je podsetila da je normalizacija odnosa sa Prištinom deo pregovaračkih procesa sa Evropskom unijom što, iako se često u javnosti tumači kao „ucena“, zapravo je naš izbor – da li želimo ili ne želimo da budemo deo EU, piše N1.

„Što se tiče pozicije Inicijative, mi smo od početka kritikovali nedostatak dijaloga između obe strane. Ne postoji ta međunarodna konferencija, inostrani savetnik ili neka druga država koja nama može da reši naše probleme. Ukoliko nemamo dijalog, ukoliko imamo dva lidera koji ne mogu da sednu za sto, kako možemo da tražimo od običnih ljudi da žive zajedno na terenu?“, pitala je.

Na pitanje da li će doći do rešenja pitanja Kosova dok su Vučić i Kurti na vlasti, Todorović smatra da neće – dok njih dvojica biraju da se ponašaju na način na koji se ponašaju sada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare