Četrdeset devet političara iz SAD, Velike Britanije i EU uputilo je pismo specijalnim predstavnicima u dijalogu Beograda i Prištine u kojem izražavaju zabrinutost zbog aktuelne politike ovih zemalja prema kosovskoj krizi. Naglašavaju da je niz događaja doveo do pogoršanja situacije, uključujući i bojkot izbora od strane srpske zajednice, kao i napad na pripadnike KFOR-a. Potpisnici apeluju na neophodno da SAD, EU i Velika Britanija dodatno utiču na smenjenje tenzija jer bi u suprotnom odnos Kosova i Srbije uticao na regionalni mir i bezbednost.

„Izražavamo zabrinutost zbog aktuelne politike EU, SAD i Velike Britanije prema odnosu Kosova i Srbije. Verujemo da su nedavne krize i događaji pokazali nedostatke u našem kolektivnom pristupu, stoga tražimo da se taj pristup ponovo razmotri. Naš fokus mora da ostane na normalizaciji odnosa i nastavku evroatlantskog puta kako u Srbiji, tako i na Kosovu. Nedavni nemiri i tenzije zahtevaju od obe strane da se fokusiraju na deeskalaciju i odvraćanje“, stoji u pismu koje je potpisalo 49 političara pirom Evrope i ostatka sveta.

FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ

Između ostalih, potpisnici su i predsednik Spoljnopolitičkog odbora Senata SAD Bob Menendez, predsednik spoljopolitičkog odbora Bundestaga Majkl Rot, evroposlanik Klemen Grošelj i još 46 političara.

Foto: Privatna arhiva

Oni naglašavaju da je niz događaja doveo do pogoršanja situacije na severu Kosova.

Pročitajte još:

„Bojkot izbora od strane kosovskih Srba 23. aprila, kasniji napad na pripadnike KFOR-a 29. maja i pritvaranje kosovskih policajaca od strane srpskih vlasti 14. juna ukazuje na rapidno pogoršavanje situacije koja ne preti samo Beogradu i Prištini, već i regionalnom miru. Nedavna otkrića skladišta oružja na severu Kosova i izveštaji o nastavku krijumčarenja oružja preko granica Srbije i Kosova pokazuju rizike dalje eskalacije”, piše u pismo upućenom Gabrijelu Eskobaru, Miroslavu Lajčaku i predstavniku Velike Britanije.

“Kosovo je suverena i funkcionalna demokratija. To treba bude osnov za našu zajedničku politiku prema aktuelnoj krizi. Pokušaji Srbije da poremoti demokratski organizovane izbore na Kosovu moraju biti javno kritikovani kao strano mešanje jer se na taj način podrivaju slobodni i pošteni izbori. Ovakav apel će pomoći da se obezbdi učešće svih zajednica na izborima na severu Kosova. Moramo priminiti diplomatiju odvraćanja kako bi se sadašnja kriza rešila uz dijalog i posredovanje EU“, stoji u tekstu.

U pismo se dalje navodi da Kosovo u budućnosti mora da koordinira sa KFOR-om kako bi se sprečile dalje eskalacije.

„Ali, nedostatak pritiska na Srbiju nakon proizvoljnog pritvaranja trojice kosovskih policajaca naglavaša trenutni nedostatak u rešavanju takvih žarišta“, stoji u pismu političara upućeno predstavnici SAD, EU i Velike Britanije.

„Trenutni pristup ne funkcioniše. Primećujemo i nedavno sankcionisanje od strane SAD prema Aleksandru Vulinu, direktoru BIA. Molimo vas da usvojiti politiku odvraćanja radi sprečavanja daljeg zaostrašavajna bezbednosnih i političkih odnosa na severu Kosova“, zaključuje se.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar