Ono što se prethodnih dana dešavalo u Ljigu i Novom Pazaru, potvrda je teze da će se Srpska napredna stranka služiti svim raspoloživim sredstvima da ostane na vlasti. Opozicija u oba grada tvrdi da su pokradeni za glas, dva, te da zato ne mogu da formiraju većinu. Zbog toga su organizovani protesti, koji su bili na granici ozbiljnih incidenata.

U četvrtak je u Novom Pazaru umalo došlo do ozbiljnog sukoba opozicije i pristalica vladajućih stranaka.

Naime, opozicija je organizovala protest zbog krađe na lokalnim izborima u Novom Pazaru.

Opozicione Stranka pravde i pomirenja (SPP), Stranka demokratske akcije (SDA) Sandžaka i Građanski pokret Sandžaka (GPS) tvrde da im je otet jedan odbornički mandat zbog čega ne mogu da formiraju lokalnu vlast.

Novi Pazar Foto: N1

Nosilac liste SPP Edin Đerlek rekao je da su predstavnici te liste na uzorku od 15 odsto biračkih mesta uočili ogroman broj nepravilnosti. Zatim je tražio od izborne komisije da im omogući uvid u kompletan birački materijal.

Okupljeni na protestu su uzvikivali „lopovi i „uprava napolje“.

Istovremeno, samo stotinak metara od njih, funkcioneri i simpatizeri vladajuće Sandžačke demokratske partije (SDP), koja je prema preliminarnim rezultatima osvojila najveći broj glasova, pratili su na video bimu fudbalsku utakmicu, preneo je Radio slobodna Evropa.

Dve grupe okupljenih ubrzo su krenule jedne ka drugoj, a incident je sprečila apolicija.

Iz SDP negiraju optužbe opozicije i tvrde da će uskoro sa svojim koalicionim partnerom, Srpskom naprednom strankom, ubrzo formirati vlast.

U Ljigu preletanje

U Ljigu je, pak, opozicija osvojila većinu na lokalnim izborima, ali su dva odbornika lokalne grupe građana prešla na stranu vlasti. Zbog toga je na stotine ljudi protestovalo u četvrtak uveče.

Miloš Parandilović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

„Bolesna potreba da sve bude njihovo i ovde je došla do izražaja, ljudima iz opozicionih grupa građana neophodna je podrška i zaštita, kao i medijski prostor“, rekao je Miloš Parandilović, narodni poslanik sa liste „Srbija protiv nasilja“.

On je dodao da je i opozicija izgubila Ljig iz vida, zbog fokusa na dešavanja u Beogradu.

Odnos snaga u Ljigu je izgledao ovako:

SNS je osvojila devet mandata, SPS dva, „Ljig protiv nasilja“ pet, Grupa građana „Domaćinski odjek Ljig“ četiri, a Zavetnici jedan.

Iz liste „Ljig protiv nasilja“ tvrde da odbornici grupe „Odlučno za opštinu Ljig“ nisu ni hteli da pričaju sa opozicijom – jer su odmah stavljeni pod pritisak.

„Ono što želiš, ti obećaš, što ne možeš obećanjem onda pretiš. Kad ti pretnje ne vrede, onda kupuješ“, rekao je ranije za N1 Miroslav Maksimović iz liste „Ljig protiv nasilja“.

BONUS VIDEO: Aleksandar Vučić poručio da su izbori najčistiji ikad 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare