Foto: Privatna arhiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uveliko je u kampanji, a pojedini lokalni odbori čine sve da na izbore izvuku što više “svojih” glasača, pa tako dele kafu i ratluk sa oznakama SNS. Međutim, Povereništvo naprednjaka iz Negotina otišlo je i korak dalje u odnosu na svoje kolege iz drugih gradova. Oni su, uoči lokalnih izbora koji se održavaju u tom gradu 17. oktobra, poslali pisma građanima koji žive u Beču da dođu i glasaju za listu SNS. Sve to uz obećanje da će im obezbediti i besplatan prevoz za dolazak Srbiju i povratak u Beč.

Jedan meštanin sela Urovica, koje pripada opštini Negotin, a koji živi i radi u Beču bio je iznenađen kada je do njega stiglo pismo koje je potpisalo Povereništvo Srpske napredne stranke iz Negotina.

U tom pismu pozivaju se “članovi, simpatizeri Srpske napredne stranke i svi građani koji podržavaju politiku Aleksandra Vučića, a koji se nalaze u inostranstvu i imaju pravo glasa da svojim glasom podrže listu ‘Aleksandar Vučić – Za našu decu – Ivica Dačić’”.


“Svima koji se odluče da tog dana budu u zavičaju, daju glas i podrže nas na izborima biće organizovan besplatan autobuski prevoz za dolazak u Negotin i povratak u Beč”, piše u pismu SNS.

U njemu je takođe naznačeno da se dolazak u Negotin iz Beča planira 15. oktobra u vremenu od 17 do 18 časova, dok je povratak planiran na dan izbora – 17. oktobra od devet časova.

SNS je pismo štampao i na ćirilici i na latinici, a deli ga putem mejla i viber aplikacije.

Zašto su naprednjaci odlučili da na izbore “izvlače” čak i građane koji žive u Beču, pokušali smo da proverimo u Povereništvu SNS u Negotinu, ali nismo dobili odgovor.

Foto: Privatna arhiva

Zanimalo nas je i ko plaća prevoz i kako su došli do kontakt telefona i mejlova građana Negotina koji žive u inostranstvu.
“Ja sam samo aktivistkinja. Nikog drugog nema ovde. Pokušajte popodne”, rečeno nam je kad smo pozvali sedište SNS u toj opštini.

Novinari “Nove” su i dan kasnije kontaktirali negotinske naprednjake, ali je reakcija bila ista.
“Ja sam ovde samo trenutno. Ako želite, možete da pozovete malo kasnije, kada tu bude neko koje je upućeniji od mene”, rečeno nam je u SNS Negotin.

Treba napomenuti da se u inostranstvu može glasati samo na izborima za narodne poslanike Narodne skupštine i na izborima za predsednika Republike. Za lokalne, kao što je slučaj u Negotinu ta mogućnost ne postoji. Oni koji žele da glasaju moraju da dođu i to učine.

Imajući u vidu da recimo prema nekim informacijama čak 80 odsto meštana Urovice živi u inostranstvu, da u Beču ima 400 domaćinstava iz tog sela a navodno još toliko i u Francuskoj i Nemačkoj, ne čudi akcija naprednjaka u kojoj su spremni da za glas plate i prevoz.

Kafa i ratluk SNS Foto: Privatna arhiva

S druge strane, onim preostalim u Urovicama i opštini Negotin, po već oprobanom receptu naprednjaci dele kafu i ratluk uz logo Srpske napredne stranke.

#related-news_0

Raša Nedeljkov, programski direktor CRTA, navodi za “Novu” da stranka ima prava da se organizuje i da obezbedi na dan izbora njeni birači glasaju.

“Ako se poštuje zakon, baza podataka ljudi je pribavljena uz saglasnost tih ljudi. Oni imaju mogućnost da kažu da neće da glasaju, da ne trpe nikakve pritiske. Važno je da baza podataka nije pribavljena od nekog državnog organa ili javnog preduzeća, da je prevoz plaćen iz sredstava stranke, odnosno da novac za to nije dalo neko javno preduzeće…“, kaže Nedeljkov.

Lokalni izbori u Negotinu održavaju se u nedelju, a do sada je prihvaćeno šest izbornih lista. Izvesno je da će se za mesto u lokalnoj skupštini boriti koalicija SNS – SPS, SRS, Narodna stranka, koalicija NADA, Zdrava Srbija i Zeleni.

BONUS VIDEO Sićve011 mobilnom kancelarijom po lajkove građana

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare