Foto: Shutterstock

Iako je na snazi izborna tišina, građanima Srbije su u toku dana stizale SMS poruke sa potpisima učesnika sutrašnjih izbora. Jedni su samo pozivali građane da sutra izađu na izbore, a drugi su davali instrukcije da sutra izaberu baš njihovu opciju.

Dok političke stranke negiraju da ove poruke potiču od njih, stalni član Republičke izborne komisije (RIK), advokat Miljkan Karličić za Nova.rs kaže da ova aktivnost nije zakonski zabranjena, ali da svakako spada u kršenje izbornog kodeksa.

„Zakonima i podzakonskim aktima nije dozvoljena – zabranjena je izborna kampanja u javnim mas medijima i izborna okupljanja, neposredna agitacija („vrata na vrata“), telefonsko izborno agitovanje (serijskim pozivanjem)“, kaže Karličić za Nova.rs i dodaje:

„SMS poruke su nešto što je po meni ‘pravna praznina’ i neuređena oblast. U pravu to nije zabranjeno – dozvoljeno je.“

On, međutim, naglašava da u slučaju poruka sa instrukcijama za glasanje za određenu opciju ima elemenata kršenja nepisanog izbornog kodeksa.

„Ovde imamo delikt u smislu kršenja izbornog etičkog kodeksa u svakom slučaju“, tvrdi on.

Napominje da u slučaju SMS poruke koja samo poziva da građani izađu na izbore to nije slučaj, jer „pozivanje na izlazak na izbore ne potpada pod pomenute zabrane“.

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare