Aleksandar Vučić, Aleksandar Martinović, Staša stojanović, Marko Atlagić, Biljana Pantić Pilja, Vladimir Orlić
Foto: TANJUG STRAHINJA ACIMOVIC/Printscreen/Facebook/Narodna stranka/Medija Centar Beograd/N1/Nova.rs

Kad se članica Srpske napredne stranke Staša Stojanović javno pohvali da joj je predsednik Aleksandar Vučić čestitao na hrabrosti, jer je upala na konferenciju za medije Narodne stranke u Novom Sadu sa ciljem da je prekine, logično je zaključiti da je verbalno nasilje i agresija ono što se ceni. Barem u vrhu SNS. Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je ovo direktno priznanje da Aleksandar Vučić i SNS ovakvo i slično nasilje koje neretko gledamo u Skupštini Srbije odobravaju i ohrabruju, često i naručuju.

Članica Srpske napredne stranke Staša Stojanović koja je pre nekoliko dana prekinula konferenciju za novinare Omladine Narodne stranke iz Novog Sada, pohvalila se na Tviteru pozivom predsednika Aleksandra Vučića, koji joj je kako kaže, zbog ovoga čestitao na hrabrosti.

Staša Stojanović, sns
Foto: Printscreen/Facebook/Narodna stranka

„Sinoć me pozvao naš predsednik Aleksandar Vučić i čestitao mi na hrabrosti. Verujte mi da nema većeg zadovoljstva i srećnije osobe od mene! On je moj uzor, čovek od koga učim, neko ko mi je broj 1 u svemu. Ponosan na mene, a ja još ponosnija na njega“, napisala je Stojanović na Tviteru.
I tako zapravo obelodanila da je ovakvo ponašanje, na granici otvorene agresije i nasilja, ono što se u vrhu SNS očekuje, pohvaljuje i nagrađuje.

Direktan podstrek na agresiju

Politički analitičar Đorđe Vukadinović kaže da je Stojanović demonstrirala verbalno nasilje, ali da ono kad su u pitanju članovi SNS neretko ide i dalje od toga.

Đorđe Vukadinović Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/

“Nema nikakve dileme da je takav vid ponašanja ono što ima podršku predsednika stranke, ali ne samo to, već i direktan podstrek. Iako režimski mediji i pojedini politički analitičari, koji glume objektivnost, a zapravo rade za vlast oko toga imaju nekakve dileme ili prave spekulacije. Ona je samo obelodanila ono što se zna i u javnosti i u redovima SNS – da takvi pojedinci koji su najglasniji u napadima na opoziciju imaju direktnu podršku i podstrek Aleksandra Vučića”, kaže Vukadinović i dodaje:

“Podržavanje nasilja i njegovo ohrabrivanje oduvek je karakteristika ove vlasti. Takvih nasilnih i fašistoidnih nastupa bilo je i 2012, 2013. godine još dok je Đilas bio na mestu gradonačelnika. Pamtim takve “spontane” ispade građana”.

Medveđa usluga?

Hvaljenje Vučićevom podrškom, ipak, ocenjuje kao medveđu uslugu.

“Smatram da je ova članica SNS učinila medveđu uslugu Aleksandru Vučiću i SNS, jer se pohvalila i obelodanila ovo. Pomrsila im je račune za svaki budući pokušaj da se u javnosti ograde od sličnih nastupa u javnosti svojih članova. Ta povremena ograđivanja od takvih istupa članova Srpske napredne stranke su samo foliranje i femkanje. Svi znaju šta je stvarnost. Od naručenih pitanja koje novinari postavljaju na konferencijama, na papiriću zadatih diskusija, formulacija i napada na opoziciju – naručeno je, ohrabreno i odobreno u vrhu stranke”, zaključuje Vukadinović.

Pokušaja da se ublaži ili makar ogradi od diskutabilnih nastupa članova SNS ponekad je bilo, mada su u većem broju slučajeva podržani, makar ćutanjem.

Skupštinski dnevnik uvreda

Dovoljno je setiti se samo nastupa poslanika SNS u prethodnih godinu dana.

Foto: Printscreen/YouTube/СРБИН.инфо

Ne treba zaboraviti uvrede poslanika SNS Marka Atlagića, koji je vređao glumce Jelisavetu Seku Sablić i Dragana Bjelogrlića, Srbijanku Turajlić nazvao moralnom nakazom, pogrdnim rečima nazivao sociologa Jovu Bakića, govorio da pljuje državu i građane Srbije, nazivao ga „govnarom“, a upućivao je uvrede i istoričarki Dubravki Stojanović, koju je, kako su preneli medije, nazvao „falsifikatorka istorije“ koju, „po zakoniku Knjaza Miloša, treba po kratkom postupku“. O nadimcima za članove opozicije bolje je i ne govoriti.
Da li treba podsetiti na izjave poslanika Nebojše Bakareca, Aleksandra Martinovića, Biljane Pantić Pilje ili Vladimira Orlića, koji su zbog svojih uvreda i pretnji izrečenih za skupštinskom govornicom dobili i krivične prijave.

Ostaje pitanje da li su i oni posle svojih nastupa dobijali pozive sa rečim podrške i ohrabrenja…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare