Foto: N1

Skupština slobodne Srbije najoštrije osudila je napade na novinare i urednike N1 i Nove koji, kako ocenjuju, "dolaze od režima Aleksandra Vučića i vučićevskih tabloida, a kojima se ovih dana pridružila i režimu bliska novinarska organizacija - Udruženja novinara Srbije".

„Žalosno je to što se UNS vratio na pozicije na kojima je bio tokom devedesetih, kada sa nalazio u službi zločinačke vlasti Slobodana Miloševića, i kada je – umesto da štiti – progonio novinare i medije koji su držali do profesionalne časti“, navodi se u saopštenju Skupštine Slobodne Srbije.

Ocenjuje se i da je „u najmanju ruku je cinično i nepristojno prozivati za kršenje etičkih principa one koji – što je, na žalost, retkost u Srbiji – poštuju svoju profesiju i rade u interesu građana, bivajući kontrolori vlasti i kritičari političkih i društvenih devijacija“.

„Da nema N1 i Nove, i još nekoliko medija, građani Srbije bi bili u potpunom medijskom mraku ili bi bili prinuđeni da se valjaju u anticivilizacijskom blatu režimskih medija, koje UNS zdušno podržava“, ističu iz Skupštine Slobodne Srbije.

Poručuju i da je veoma važno da urednici i novinari N1 i Nove ne pokleknu pod pritiscima režima i režimskih pratilja, i da nastave da obavljaju svoj posao kao i do sada – hrabro i profesionalno.

Da podsetimo, UNS je u saopštenju optužio novinare koji rade u medijskim kućama u okviru United Media, tako i novinare Nova S da ne rade profesionalno i da krše etičke norme novinarstva prilikom izveštavanja u slučaju objavljivanja informacije o odluci suda u Švajcarskoj a po tužbi Dragana Šolaka, jednog od suvlasnika United grupe. Oni su zamerili redakcijama Nove S i N1 zbog toga što su samo obajvile saopštenje kompanije, a po njihovom mišljenju, trebalo je i da nagoveste da nisu imale uvid u presudu.

Ti povodom odgovorila je i redakcija portala Nova.rs, a to saopštenje vam je u celosti dostupno na ovom linku.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar