Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Skupština slobodne Srbije smatra da je Aleksandar Vučić jučerašnjim istupom na potpuno ogoljen način demonstrirao da ovom zemljom vlada osiono i bahato kao kakav faraon, i da za njega ne znače ama baš ništa Ustav Srbije, zakoni i državne institucije.

Javno obraćanje iz partijskih prostorija u kojem najavljuje raspisivanje izbora za april 2022. pre nego što je formirana Vlada Srbije – govori da će ovo društvo uskoro – ukoliko to dozvolimo – ući u sledeću fazu autokratije, u kojoj neće postojati niti najmanji privid zakonitosti, institucionalnog poretka i podele vlasti.

Skupština slobodne Srbije smatra da oročavanje mandata zakonodavnoj i izvršnoj vlasti jasno potvrđuje da je bojkot izbora uspeo i da se Srbija nalazi u dubokoj političkoj krizi, koja se može razrešiti jedino stvarnim dijalogom vlasti, opozicije i drugih bitnih društvenih činilaca, a uz posredovanje i aktivno učešće kredibilnih međunarodnih posrednika.

Ukoliko ne dođe do konstruktivnog dijaloga koji će voditi ka oslobađanju institucija, medija i društva, te stvaranju uslova za fer i demokratske izbore – neizbežno se približavamo tački kada je opšta građanska pobuna jedini odgovor na beskrajnu samovolju predsednika SNS-a.

Skupština slobodne Srbije je spremna da predvodi taj bunt, kako bi artikulisala opravdano nezadovoljstvo građana.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare