Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Odbornici Skupštine Kragujevca usvojili su na današnjoj sednici Predlog odluke o budžetu za 2022. godinu, koji je projektovan u iznosu od 9,5 milijardi dinara, što je za 463 miliona više od budžeta po poslednjem rebalansu za ovu godinu.

Član Gradskog veća za finasije Nenad Stanišić je istakao da su planirani za 14 odsto veći prihodi od prodaje zemljišta i da će tekući prihodi biti uvećani za dva odsto.

U odnosu na ovu godinu izdvajanja za poljoprivredu će biti povećana sa dosadašnjih 25 na 50 miliona, a to se odnosi isključivo na subvencije koje će biti podeljene za nabavku mehanizacije, osiguranje useva, nabavku stočne hrane, kazao je Stanišić i dodao da to nisu ukupna sedstva, jer će se ulagati i u saobraćajnu i komunalnu infrastrukturu, kao i u energetiku u školama na seoskom području.

Veća sredstva biće opredeljena i na iskazane zahteve građana za obavljanje komunalne delatnosti, za održavanje javne higijene, zaštitu životne sredine, ekologiju i energetsku efikasnost.

„Više sredstava je izdvojeno i za razvoj saobraćajne infrastrukture i obrazovanje, a veći iznos iz gradskog budžeta za 2022. godinu planiran je i za sufinansiranje boravka dece u vrtićima, čime će se broj dece koji imaju pravo da uz sufinansiranje grada borave u vrtićima sa dosadašnjih 2.500 povećati na 2.700“, kazao je Stanišić.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić je naglasio da grad na godišnjem nivou plaća oko 700 miliona dinara za kreditne obaveze i oko 400 miliona dinara na ime tužbi koje se odnose na sporove iz prethodnog perioda.

On je istakao da to govori da je grad veoma zadužen, ali da je likvidan.

„Kragujevac se razvija i može da izdrži tu zaduženost, ali ne planiramo da se zadužujemo dalje. Kada je reč o investicionim ulaganjima, ona se povećavaju uzlaznom linijom, pa je tako 2019. godine uloženo oko 430 miliona dinara, 2020. godine oko 730 miliona dinara, u ovoj godini oko 850 miliona dinara, u narednoj još više“, kazao je Dašić.

Bonus video: Kragujevac – Na ulicama protesti, a lokalna televizija samo o Vučiću

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar