Foto: Informativna služba OGP AKCIJA

Otvorena građanska platforma AKCIJA i Akcija progresivne Vojvodine potpisale su danas Akt o zajedničkoj koordinaciji, čime su se usaglasile da će u predstojećem periodu zajednički koordinirati rad i političko delovanje oko određenih političkih ciljeva.

„Ono što nas okuplja to je politika tri tačke i ona je definisana u ovom sporazumu“, kazao je Nebojša Zelenović, lider stranke Zajedno za Srbiju i Otvorene građanske platforme AKCIJA.

Prva stvar je pozicioniranje Srbije na Zapadu.

„Mi verujemo da Srbija ne može da se razvija ako nema strateški politčki dogovor sa najuticajnijim zemljama zapada, dakle Vašingtonom i Briselom“, rekao je Zelenović.

Srbija, naglasio je Zelenović, mora uhvatiti priključak sa zelenom revolucijom koja se odvija u svetu, inače će zaostati za njime više nego što je slučaj sada. Druga stvar je rešavanje pitanja Kosova i Metohije što je brže moguće, jer svako prolongiranje dovodi do sve teže mogućnosti rešenja.

„Voljni smo da čujemo sva rešenja, želimo da znamo o čemu se pregovara u Briselu i želimo da budemo uključeni u taj proces kako bismo mogli da utičemo na njega da se on popravi“, poručio je lider OGP AKCIJA.

Treća ključna tačka jesu novi ljudi u politici, kojih ima svuda i koje bi trebalo ohrabriti. Aleksandar Jovanović istakao je da se Akcija progresivne Vojvodine zalaže za
ravnopravnije društvo u kome pojedinac može da živi kvalitetnije.

„Društvo mora imati manje socijalnih i ekonomskih nejednakosti“, poručio je Jovanović.

Javno zdravstvo i javna dobra moraju biti zaštićena radi sprečavanja dalje privatizacije i zloupotrebe, saglasni su predstavnici organizacija potpisnica Akta o koordinaciji.
Jovanović je dodao da je jedna od bitnih stvari i decentralizacija Srbije uz izmene političkog sistema koji će osnažiti učešće građana u političkom odlučivanju u Srbiji.
Akcija progresivne Vojvodine organizovaće okupljanje „Vratimo javno zdravstvo građanima“ 23. oktobra u podne ispred Doma zdravlja na Limanu 4 u Novom Sadu.

Na taj način, objašnjava Jovanović, žele da skrenu pažnju građanima da je zdravstvo urušeno, što je eskaliralo u vreme pandemije, ali i da postoje političke organizacije koježele da zaustave dalji proces uništavanja zdravstva.

„OGP Akcija će se pridružiti našim kolegama u Novom Sadu, zato što mi smatramo da ova nekompetentna vlast ne može da se izbori sa izazovima koje nosi pandemija Kovida. Neophodna je obavezna vakcinacija svih koji rade za državu, u zdravstvu, u prosveti, dok sa druge strane mora da se obezbede subvencije za sve privrednike koji sprovedu vakcinaciju u svojim firmama, jer je ovo pitanje i javnog zdravlja i ekonomske održivosti sistema u Srbiji“, rekao je Nebojša Zelenović.

Nebojša Zelenović je dodao da OGP AKCIJA, zajedno sa partnerima i prijateljima iz Ne davimo Beograd, Aleksandrom Jovanovićem Ćutom i ekološkim aktivistima i sada sa Akcijom progresivne Vojvodine radi na formiranju zeleno-levog bloka, kako bi se borili za promene na predstojećim izborima.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare