Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Nakon najava novih snežnih padavina, pojavila se bojazan da će u Elektroprivredni Srbije nastupiti novi kolaps sistema i da će se država ponovo sučavati sa energetskom krizom. Takav scenario za sada je izbegnut, a prema rečima radnika TENT-a i člana sindikata “Nezavisnost”, Dragoslava Ljubičića, u EPS-u trenutno nema problema, između ostalog, i zbog toga što vremenske prilike nisu nepovoljne.

S obzirom na to da je nakon prošlog snega, u decembru, došlo do energetskog kolapsa u čitavoj zemlji, restrikcija i problema sa isporukom struje, najava meterologa, da nam slede nove padavine, automatski su probudile strahove da bi građani ponovo mogli da imaju probleme sa restrikcijama.

Na svu sreću, to se nije dogodilo, ali razloga za opuštanje nema, jer je pred zaposlenima u EPS-u veliki posao kako bi sistem ostao stabilan, tvrdi za Nova.rs Dragoslav Ljubičić.

Pročitajte još...

Ljubičić u razgovoru za Nova.rs kaže da su vremenski uslovi i dalje povoljni, da EPS nema poteškoća u funkcionisanju, ali da će pravi test za sistem uslediti tek kad budu niže temeperature.

“U Vreocima sporije ide utovar vozova, dok u kopu Tamnava sve funkcioniše kako bi trebalo. Radi šest blokova u TENT-u, oba bloka na B, radi ‘Morava’ i jedan blok u termoelektrani ‘Kolubara’”, rekao je Ljubičić.

On napominje da se vidi “kvalitetan opreativni rad” novog direktora za proizvodnju električne energije Miroslava Tomaševića.

“Nadam se da se situacija neće pogršavati i kad nastupe nepovoljniji vremenski uslovi”, naveo je Ljubičić.

Decembarska havarija nije podsetila Grčića šta znači odgovornost

Velika havarija u EPS-u dogodila se 13. decembra, kad su bez struje ostale na desetine hiljada građana, a TENT praktično stao sa radom. Nakon energetskog kolapsa, predsednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je v.d. direktor EPS-a Milorada Grčića na odgovornost, a zatim je poručivao da je potreban „da stabilizuje sistem, a da posle nešto drugo radi.

Ni ovog puta nas nisu zaobišle, u najmanju ruku, neobične i nebulozne teorije predstavnika vlasti, pa samo tako mogli da čujemo premijerku kako ne isključuje mogućnost da je kolaps u EPS-u zapravo rezultat sabotaže.

„Svakako je nekompetentnost ili nestručnost u svakom smislu. A da li je bilo još nešto, meni se čini da je malo prevelika slučajnost da u jednom trenutku ispadne svih šest blokova, ali to je ta nestručnost, neshvatljiva za Elektroprivredu Srbije koja ima ljude i inženjere koji rade decenijama“, rekla je Brnabić za TV Pink.

Uprkos havariji i kolapsu, Milorad Grčić i dalje je formalno na mestu v.d. direktora EPS-a iako je sve operativne poslove u ovom trenutku preuzeo aktuelni izvršni direktor za proizvodnju energije Miroslav Tomašević koji, prema saznanjima „Nove“, ima najveće šanse da preuzme rukovodeću funkciju u ovom državnom preduzeću.

BONUS VIDEO: Još smo i dobro prošli: Direktor EPS-a završio fakultet 2012.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare