Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, na konferenciji za medije u Predsedništvu, da direktor EPS-a Milorad Grčić neće više biti na toj funkciji. On je rekao da očekuje da se 10. januara saniraju svi problemi, a da se potom Grčić povuče.

„Što se tiče Grčića, on svakako neće biti direktor. Da li je to pitanje jednog ili sedam dana… Mi očekujemo da se do 10. januara saniraju svi problemi. Milorad Grčić neće više biti direktor EPS“, rekao je on.

Pročitajte još...

Komentarišući sankcije koje su SAD uvele članu Predsedništva BiH, Miloradu Dodiku, Vučić je kazao da je reč o veoma komplikovanim stvarima koje nisu za „hitnu i hitru reakciju“. On je dodao da će se uskoro sresti sa Dodikom, kao i da se već čuo sa njim.

„Ovo donosi brojne izazove, ne samo za Republiku Srpsku, već i za Republiku Srbiju. Ono što mogu da kažem to je da Srbija nije srećna, niti misli da je rešenje u sankcijama. Nema nikakve sumnje da se Srbija neće saglasiti sa ovom odlukom, niti će sprovoditi sankcije“, rekao je on, dodajući da je veoma zabrinut zbog sankcija koje su uvedene Dodiku.

„Još sam zabrinut zbog obrazloženja – da je Alternativna televizija deo korupcionaškog sistema. Mi moramo da čuvamo racionalne, pristojne i korektne odnose sa Amerikancima. Velika su sila, ali s druge strane ne pada mi na pamet da podižemo barikade na Drini prema političkim predstavnicima Srba“, naveo je on.

Na pitanje da li je moguće odlaganje referenduma, koji je planiran za 16. januar, Vučić je kazao da se ne bavi tim pitanjem.

“Što se mene tiče, ne bavim se time. To je pitanje za Vladu Srbije i njene procene. Za mene je intersantno, kad treba da se pravi neki protesti i kad je potrebno nekog tući, spaljivati, onda epidemiološke mere nisu problem. A kad je potrebno da se uradi nešto na poziv države, onda su te mere problem. Moguće da vlada to prihvati, ali ja ne moram uvek da mislim kao vlada”, navodi Vučić.

„Izbori su daleko“

Vučić je rekao da je daleko raspisivanje izbora, te da ne veruje da opozicija misli da može da pobedi.

„Nisu oni toliko glupi. Ne mislim da opozicija misli da je moguće da pobede kandidata koji je za prosperitet Srbije. Oni znaju da je naš narod pametan i znaju šta narod misli. Nadaju se da će neko sa strane ogromnim novcem da ih pogura da čine nerede po Srbiji, ne bi li napravili stanje kakvo danas imate u Kazahstanu, gde ćete da imate na stotine ili hiljade mrtvih, razorenu zemlju u koju su se umešale strane službe različitih velikih sila. Oni bi valjda želeli da se to desi u Srbiji. Neće biti nijednog, ni drugog. Ako narod odluči da njihovim kandidatima pruži poverenje, mi ćemo im čestitati“, poručuje Vučić.

O Rio Tintu – ne mogu da gledam lažne suze foliranata

Vučić je dodao da se na više mesta u EU izdaju dozvole za iskopavanje litijuma.

„U pitanju su najbliže saveznice SAD. Tamo se iskopava litijum, dok u Srbiji treba da izbije Treći svetski rat zbog istog tog litijuma kako njihove kompanije ne bi bile ugrožene. Ne mogu ni da gledam te lažne suze foliranta raznih u ovoj zemlji koji glume da im je do nečega stalo, a pritom nemaju pojma ni o čemu. Ono što je važno da mi u ovom trenutku nismo dobili nikakve studije, niti će biti bilo kakvog pomeranja. Neće niko ništa raditi po tom pitanju dok sami ne budemo videli šta i kako. Vidim da je u vladi veliko raspoloženje da se zabrani iskopavanje litijuma, tako da možda ja ostanem ‘poslednji mohinac’ koji misli da ne smemo tako lako da se odričemo nečega u budućnosti ili bar da vidimo kakvu su Nemci tehnologiju primenili, pa da i mi možda istu tehnologiju primenimo. Najsmešniji su mi oni koji mi govore o lobistima Rio Tinta i to oni koji su direktno uzeli pare od Rio Tinta. To govore meni koji čašu vode nisam dobio od njih“, neveo je Vučić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare