Presevo bilbord
Preševo bilbord Foto:Sanja Petrov

Različitih programa i međusobno zavađene, stranke koje su na lokalnim izborima u Preševu ušle u trku sa jednim od prioriteta da "sklone" odlazećeg predsednika opštine Šćiprima Arifija, kojeg smatraju bliskim saradnikom aktuelne republičke vlasti i produženom rukom Aleksandra Vučića, potpisivanjem sporazuma o novoj koaliciji dan uoči konstitutivne sednice, sada imaju 22 od 38 mandata u Skupštini, čime Arifijeva Alternativa za promene sa 14 mandata i "srpska lista" sa dva mandata, postaju opozicija.

Konstitutivna sednica Skupštine opštine Preševo na kojoj će nakon potvrđivanja odborničkih mandata Preševo dobiti novu vlast, počinje danas od 10 časova.

Jučerašnjim sporazumom, većina u Skupštini postaju Pokret za reforme Samija Salihua (5 mandata), Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe (9 mandata), Partija za demokratsko delovanje narodnog poslanika Šaipa Kamberija, u Preševu predvođena Arditom Sinani (7 mandata) i Demokratska unija Albanaca Nasera Azirija (1 mandat).

Sinani i Mustafa su već bili vodeći ljudi Preševa, a stranke ove koalicije su različitih programskih ideja, koje su po rečima glavnog i odgovornog urednika portala Bujanovačke Nikole Lazića, u prošlosti imale različita neslaganja. Ipak, ujedinilo ih je uklanjanje Šćiprima Arifija sa vlasti.

„On je na sebe navukao gnev čak i svojih bivših saradnika poput Samija Salihua iz Pokreta za reforme. Iako je sa 14 osvojenih mandata bio prvi na izborima, nije uspeo da pronađe još šest odbornika za većinu, što najbolje govori o njegovoj usamljenosti na političkoj sceni Preševa“, kaže Lazić za portal Nova.rs.

Prema njegovim rečima, Arifi važi za političara bliskog vladajućim strukturama u Beogradu, pre svega sa SNS, što se „ne može reći za ljude iz nove vlasti“.

„Biće zanimljivo videti kakav će biti odnos centralne vlasti prema Preševu“, dodaje.

Još jedan od kompromisa među strankama u novoj koaliciji, bila je i raspodela vlasti, a „tesna trka“ bila je između bivših predsednika opštine, iskusnog političkog veterana Ragmija Mustafe i Ardite Sinani.

Ipak, prema saznanjima portala PreshevaPRESS, buduća predsednica opštine je Ardita Sinani, a Mustafa će biti njen zamenik, kaže glavni i odgovorni urednik ovog portala Abdula Ahmeti za portal Nova.rs.

„Za predsednika Skupštine viđen je Sami Salihu, a za njegovog zamenika Špat Aliju iz Demokratske partije Abanaca Ragmija Mustafe“, dodaje.

Sinani: Konačno oslobađanje od uticaja SNS-a

Kako za portal Nova.rs ističe Ardita Sinani, po svemu sudeći buduća predsednica opštine Preševo, nova koalicija i smena vlasti znače „oslobađanje od direktnog uticaja vlasti koju u Preševu Aleksandar Vučić ima zahvaljujući Srpskoj listi koju kontroliše i satelitu SNS-a Šćiprimu Arifiju“.

Stranke koje imaju različite programe i nesuglasice u prošlosti, ujedinile su se po nekoliko pitanja, a Sinani za Novu otkriva najbitnije stavke sporazuma o koaliciji.

„Tražićemo ponovno otpočinjanje dijaloga predstavnika Preševske doline sa Vladom Srbije, koji je blokirao Vučić, a tiče se imprementacije tri sporazuma koji su sa Vladom već potpisani“, započinje.

Sinani najavljuje unutrašnje reforme, pozivanje državnog i nezavisnog revizora u vezi procene nezakonite potrošnje javnih sredstava iz budžeta opštine, za koje sumnjaju „da ih je počinio odlazeći predsednik opštine i njegovi partneri iz vladajuće stranke“.

Sporazum podrazumeva i zahtev opštini Medveđa da uključi Albance koji su isključeni iz lokalne vlasti u ovoj opštini, kao „preduslov za reciprocitet sa Preševom“.

„Nastojaćemo da u koordinaciji sa vlastima u Bujanovcu tražimo više zajedničkih investicija od strane države koja naše i druge opštine na Jugu Srbije konstantno socio-ekonomski diskriminiše“, kaže Sinani za portal Nova.rs.

Upitno funkcionisanje nove koalicije

Prema rečima našeg sagovornika, urednika Bujanovačkih Nikole Lazića, nova koalicija je očekivani epilog, jer se desilo ono što su potpisnici sporazuma i najavili posle izbora. Ipak, skeptik je kada je u pitanju funckionisanje nove koalicije na duže staze, jer su u njoj stranke različitih programskih ideja, koje su u prošlosti imale različita neslaganja, pre svih Partija za demokratsko delovanje Šaipa Kamberija i Demokratska partija Albanaca Ragmija Mustafe.

„Ulazak u vlast je bio poseban imperativ Kamberiju, koji je prošle godine ’izgubio’ Bujanovac, i veliko je pitanje šta bi se sa strankom dešavalo u budućnosti da je i u Preševu ostala u opoziciji“, dodaje Lazić za Nova.rs.

Vanredni lokalni izbori u Preševu održani su 28. marta, a glasalo je 18.499 od 41.847 upisanih birača, što je izlaznost od oko 45 odsto, veća nego prethodnih godina. Najviše glasova (6.020) i mandata (14) pripalo je partiji Alternativa za promene odlazećeg predsednika opštine Šćiprima Arifija.

Na izborima u Preševu učestvovala je i zajednička lista stranaka sa članovima srpske nacionalnosti u većini odnosno „srpska lista“ (2 mandata), na kojoj su bili kandidati iz SNS, SPS, PUPS, SRS, JS, Pokreta socijalista i Srpske stranke Zavetnici.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar