Hashim Thaci
Hašim Tači Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Kosovski predsednik Hašim Tači rekao je da nije za narušavanje teritorijalnog integriteta, ali da je i dalje je za pripajanje Preševa, Bujanovca i Medveđe Kosovu, prenosi TV Kljan Kosova.

„Naravno, i danas sam za pripajanje Preševa, Medveđe i Bujanovca Kosovu. Ovo je moje uverenje i nepokolebljivo je, bez povrede teritorijalnog integriteta Kosova. Nisam za davanje teritorija, ali za integraciju ovog dela koji je najviše diskriminisan u regionu Zapadnog Balkana“, rekao je Tači u emisiji „Debata Plus“ na TV Dukađini.

Istakao je da dijalog nema alternativu i da je to rekao u Briselu.

„Ne smemo ući u proces koji je iscrpljujući. Prvo treba doći do priznanja i onda druge procese lako rešiti“, rekao je Tači.

Dodao je da je uloga SAD u dijalogu između Kosova i Srbije od ključne važnosti zahtvajući od EU da bude u bliskoj koordinaciji sa SAD.

„Noževi nad mapama nikada nisu bili niti će ih biti, ni za EU ni za SAD. I jedni i drugi  su usredsređeni na razvoj Kosova“, rekao je Tači.

Govoreći o taksi od 100 odsto Tači je rekao da je to Srbiji dalo više međunarodne težine nego ekonomske koristi Kosovu.

Bolno je što je uklonjena tačka o uzajamnom priznanju u Vašingtonu

Tači je kritikovao izvršnu vlast zbog sporazuma iz Vašingtona, rekavši da postoje dve tačke sa kojima se ne bi složio da je on bio u Beloj kući.

„Podržavam više od 90 odsto postignutog, o ovom pitanju se u početku razgovaralo u Berlinu, gde sam učestvovao zajedno sa ambasadorom Grenelom. Bolno je što je tačka za priznanje uklonjena, još uvek ne znam okolnosti kako je ta tačka uklonjena, dok je pitanje ‘mini Šengena’ uvek bila tema razgovora sa naše strane“, rekao je Tači.

Dodao je da je pored ove dve tačke o ostalim tačkama razgovarano i u Berlinu.

„Druga pitanja su u skladu sa onim o čemu smo razgovarali prve nedelje marta u Beloj kući na sastancima koje smo imali sa predsednikom Vučićem i američkom administracijom“, dodao je Tači.

Upitan da li veruje premijeru Avdulahu Hotiju po tom pitanju, Tači je rekao da ne vidi volju bilo koga da povredi ili nanese štetu Kosovu.

„Nije stvar u tome da li mu ja verujem ili ne, stvar je u tome da niko od nas ne greši. Koliko vidim, ne vidim volju bilo koga da povredi ili nanese štetu državi, i niko nema tu nadležnost ili mandat“, rekao je Tači.

(Izvor: Kosovo Onlajn)

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare