Nikola Selaković u UN Foto:Screenshot/Youtube/United Nations

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković večeras je na sednici Saveta bezbednosti UN optužio kosovske vlasti da "manifestuju maligni nacionalizam prema Srbima na Kosovu" i da je njihov "cilj egzodus Srba".

Tokom razmatranja novog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), Selaković je na sednici u Njujorku rekao da se „maligni nacionalizam vlasti u Prištini manifestuje kroz ignorisanje političkih predstavnika Srba u institucijama i donošenje odluka bez njihovog učešća“.

„Politički montirane istrage i sudski procesi stvaraju atmosferu potpune nesigurnosti, sa ciljem egzodusa Srba sa Kosova i Metohije“, kazao je Selaković.

Naveo je da je situacija na Kosovu „daleko od normalne i stabilne“, da su građani srpske nacionalnosti i drugi nealbanci uznemireni i da svaki dan dočekuju sa strepnjom jer nisu sigurni da li će njihova osnovna ljudska prava biti prekršena“.

Selaković je rekao da na Kosovu postoje „očigledni problemi“ i da je za njihovo rešavanje „neophodno precizno identifikovati uzroke“.

„Stvaranje veštačkog balansa i stavljanje znaka jednakosti između dve strane u kriznim situacijama, ne doprinosi postizanju održivog rešenja problema. Ako ne definišemo jasno uzroke problema, oni će postati složeniji“, ukazao je Selaković.

Ministar je rekao da želi da „uputi poruku onima koji imaju vlast u rukama i kapacitet da promene situaciju na bolje“.

„Ta poruka se tiče potrebe da se uspostavi međuetničko poverenje tako što bi privremene institucije u Prištini poštovale postignute sporazume, primenile ono što je dogovoreno i uskladile delovanje sa međunarodnim standardima vladavine prava i ljudskih prava“, kazao je Selaković.

Naveo je da Priština odbijanjem da primeni Briselski sporazum iz 2013. godine „podriva dijalog“ sa Beogradom i „ponižava međunarodne faktore, pre svega Evropsku uniju“.

„Ovakvim izjavama Priština šalje poruku srpskom narodu da ne računa na ostvarivanje kolektivnih prava, što treba da dovede do nestanka Srba sa Kosova i Metohije“, dodao je Selaković.

On je rekao da građani srpske nacionalnosti ove godine prvi put od 1999. nisu mogli da glasaju na Kosovu na izborima koje organizuje Srbija.

Time je vlast u Priština „još jednom potvrdila diskriminatorni karakter“, poručivši da je jednostranost princip njenog delovanja, dodao je Selaković.

Selaković je rekao da je strah od neizvesnosti među Srbima i drugim nealbancima izazvan i radom kosovskog pravosuđa: „Ako ste Srbin, možete biti osuđeni na višegodišnju kaznu zatvora na osnovu neproverenih ili kontradiktornih izjava svedoka“, naveo je on.

Ministar je kazao da Srbija vidi angažman Unmika kao jedan od ključnih faktora za očuvanje mira i bezbednosti na Kosovu.

BONUS VIDEO: Kosovo, rasplet još daleko

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar