ALEKSANDAR BOCAN HARCENKO, PETAR PETKOVIC
Petar Petković i Aleksandar Bocan Harčenko Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Briselski dijalog je u ovom trenutku talac nespremnosti Prištine da sprovede u delo do sada postignute dogovore, pre svega preuzetu obavezu formiranja Zajedinice srpskih opština, poručio je direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković u razgovoru sa sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Petković je istakao da su napadi i pritisci na srpski narod na Kosovu i Metohiji sve učestaliji, navodeći ozbiljnost najnovijih incidenata, kada su u razmaku od samo dvadesetak dana teško naoružane specijalne jedinica Kosovske policije ROSU dva puta nelegalno upale na sever Kosova i Metohije.

„Tokom incidenta, 13. oktobra, pripadnici ovih jedinica pucali su iz vatrenog oružja na narod i tom prilikom teško je ranjen Srbin iz Zvečana Srećko Sofronijević, a samo zahvaljujući izuzetnoj pribranosti Srba izbegnuta je tragedija, koja je mogla da ima nesagledive posledice za ceo region“, podsetio je Petković.

Informišući ruskog ambasadora o rezultatima pokrajinskih lokalnih izbora, održanih 17. oktobra, na kojima je Srpska lista ostvarila pobedu u svih deset opština sa srpskom većinom, Petković je rekao da su Srbi pristali da učestvuju na tim izborima samo zato što podržavaju Briselski sporazum i što očekuju formiranje Zajednice srpskih opština.

„Beograd neće odustati od insistiranja na neodložnom formiranju ZSO sa svim nadležnostima koje joj pripadaju u skladu sa briselskim dogovorima i već na prvom sledećem sastanku u Briselu zahtevaće konkretne poteze u tom pravcu, što je jasno istakla i Evropska unija“, rekao je Petković.

Petković je rekao da Beograd ostaje i dalje dosledno opredeljen za dijalog, kao jedino moguće sredstvo mirnog rešavanja nesuglasica i stvaranja preduslova za trajnu bezbednosnu stabilizaciju na Zapadnom Balkanu.

Petković je zahvalio Harčenku na doslednoj podršci Moskve teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, navodi se u saopštenju.

BONUS VIDEO: Brisel rešen da se spuste tenzije u regionu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar