Nikola Selaković Foto:TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković rekao je danas na sastanku delegacija Srbije, Austrije i Mađarske da je zabrinjavajuće i neprijateljsko neizuzimanje jedino Srbije, na inicijativu Hrvatske, iz sankcija EU na uvoz ruske nafte preko naftovoda Janaf, kao i korišćenje energenata u političke svrhe, saopšteno je iz Ministarstva.

Selaković je u pisanoj izjavi naveo da su učesnici trilateralnog sastanka o migracijama veliku pažnju posvetili i pitanju energetske bezbednosti, kao i da je sagovornike upoznao sa naporima koje Srbija čini na planu diversifikacije snabdevanja energentima.

Kada je reč o migracijama, Selaković je rekao da će Srbija do kraja godine značajno uskladiti svoju viznu politiku sa viznom politikom EU, „kako ne bismo bili korišćeni kao ulazna zemlja za ilegalne migracije“.

„Već u ovom trenutku razmatraju se dodatne mere za prevenciju, odnosno sprečavanje ulaska lica iz trećih zemalja kod kojih postoji opasnost od ilegalnih migracija“, naveo je Selaković.

Kolegama iz Mađarske i Austrije zahvalio je zbog podrške Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u EU, ali i izrazio zadovoljstvo zbog kontinuiranog jačanja ekonomske saradnje tri zemlje.

Ministri su, kako je navedeno u saopštenju, razmenili mišljenja o situaciji u regionu Zapadnog Balkana, a Selaković se osvrnuo i na inicijativu Prištine za članstvo Кosova u Savetu Evrope.

Naglasio je da se Srbija tome oštro protivi i da je sagovornicima objasnio da bi razmatranje zahteva entiteta sa nerešenim statusom dovelo do novih političkih podela u Savetu Evrope u trenutku kada je ključno da se obezbedi stabilnost i kredibilitet te organizacije.

Sastanku u beogradskoj Palati Srbija predsedavao je ministar finansija Siniša Mali, a u srpskoj delegaciji bili su, pored Selakovića, i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, ministar odbrane Nebojša Stefanović i direktor Bezbednosno-informativne agencije Bratislav Gašić.

Delegaciju Mađarske predvodio je ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto, a delegaciju Austrije savezni ministar za evropske i međunarodne poslove Aleksander Šalenberg i savezni ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhart Кarner.

BONUS VIDEO Vulin ponovo o Hrvatima: Njihova politika prema Srbiji je mešavina loših namera i kompleksa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar