Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Bivši ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević jedan je od retkih članova prošle Vlade za kojeg se i dalje ne zna kojim će se poslom dalje baviti, a kako portal Nova.rs saznaje najbliži je izboru za novog direktora Pošte Srbije.

Đorđević je bio ministar u dva mandata. Prvo je postavljen za ministra odbrane, da bi u sledećoj turi zamenio mesta sa Aleksandrom Vulinom i došao na čelo Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kako je KRIK pisao, pre nego što je postao ministar, Đorđević je osnovao nekoliko firmi. Direktor je misteriozne ofšor kompanije koja je sklopila vredan posao sa državnim „Telekomom“. Radio je i kao finansijski direktor u kompaniji „ComTrade“. Za državnog sekretara imenovao ga je tadašnji ministar odbrane Aleksandar Vučić 2012. godine. Tu je ostao i u vreme Vučićevog naslednika Bratislava Gašića. Nakon što je Gašić smenjen zbog seksističke izjave upućene novinarki televizije „B92“, Đorđević postaje ministar. Član je Glavnog odbora Srpske napredne stranke. Imovina mu je u Malom Mokrom Lugu u Beogradu, gde se nalaze dve kuće i zemljište, a tamo je registrovao i firme.

Pred sam kraj drugog ministarskog mandata Đorđevićevo ime dovodilo se u vezu sa aferom Aseko, firmom koju je u to vreme vodio brat premijerke Ane Brnabić, a koja je sklopila niz milionskih ugovora sa državnim preduzećima.

Foto: Insajder printscreen

Ministarstvo za rad, boračka i socijalna pitanja, na čijem čelu je tada bio Zoran Đorđević, preko javne nabavke je sklopilo ugovor sa Asekom vredan više od 690 miliona dinara. Pomenuta javna nabavka odnosila se na „nabavku sistema za zaštitu i automatizaciju instrumenata socijalne zaštite“, a procena je bila da Aseko, uz grupu partnerskih firmi, može da obavi taj posao za državu. Ukupna vrednost posla, kako se navodi u ugovoru, iznosila je 692 miliona i 820 hiljada dinara sa PDV-om, dok bez poreza ta cifra iznosi 577 miliona i 350 hiljada dinara.

Po svemu sudeći, Đorđevića sada čeka mesto na čelu Pošte Srbije, umesto dugogodišnje direktorke Mire Petrović. Samim tim PUPS će ostati uskraćen za ovu funkciju.

Foto: BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/MO; Mira Petrović

„Đorđević čeka postavljenje na mesto direktora Pošte. On je već tamo i samo se čeka kako će se to do kraja realizovati – da li će Petrović biti smenjena ili će Đorđević biti postavljen nakon što ona ode u penziju, za šta ubrzo ispunjava uslove“, kaže sagovornik portala Nova.rs.

Kako dodaje, oko ovog mesta bilo je dosta razgovora između SNS i PUPS, koji su se nadali da će nakon odlaska Mire Petrović ponovo postaviti svoj kadar na ovu poziciju. Uprkos opštim ocenama da je Petrović loše obavljala ovaj posao.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare