Foto:Nemanja Jovanović

"Starački domovi su poslednja mesta u koja zaraza sme da uđe, to je najugroženija populacija", upozorenja su koja smo mesecima slušali iz Kriznog štaba i od epidemiologa. Kao da brojne smrti nisu bile dovoljna opomena, u staračkim domovima ponovo brojimo zaražene. Za samo dve nedelje broj zaraženih u ustanovama socijalnog staranja porastao je sa sedam korisnika i 32 zaposlena (11. jula) na današnjih 114 zaraženih korisnika i 84 zaraženih među zaposlenima.

Posledice se tek očekuju. Nažalost, one će pogoditi korisnike domova i njihove porodice, ali neće ih osetiti oni koji su zaduženi za to da starački domovi budu sačuvani od zaraze.

O odgovornosti ministra za rad, boračka i socijalna pitanja Zorana Đorđevića, pod čijom su ingerencijom starački domovi, već mesecima se glasno ćuti.

„U domu za stare u Gadžinom Hanu imamo malo žarište koronavirusa“, izjavio je pre nekoliko dana ministar Đorđević govoreći o situaciji u staračkom domu u kojem je u tom trenutku bilo četvoro zaraženih.

Posebno zabrinjava podatak da broj zaraženih rapidno raste, pa je 11. jula bilo zaraženo ukupno 39, da bismo danas stigli već do ukupne brojke od 198 zaraženih.

Od ministra Đorđevića smo danas pokušali da čujemo kako potencijalna ugroženost života najosetljivije kategorije pacijenata, može da bude „malo“ žarište i ima li u tome „malo“ njegove odgovornosti zbog više nego očiglednog porasta broja zaraženih? Nije nam odgovorio na telefonski poziv, niti SMS poruku.

Epidemiolog Zoran Radovanović prokomentarisao je ovaj, najblaže rečeno, eufemizam ministra Đorđevića.

Zoran Radovanović Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Do izbora se tu mnogo više lagalo, čak je bila zabranjena reč žarište i zaraza, nego su govorili da su to ‘džepovi’ i ‘repovi’. To je besmisleno. Lakirana je situacija i predstavljana je mnogo bolje. I on, mučenik, ne pita se mnogo. Jedan je od klimoglavaca, nema on tu ni objektivno neku snagu. Daju mu samo da potpiše neke akte, a normalno bi bilo da preuzme neku odgovornost za svoju resor“, smatra Radovanović.

Naš sagovornik  objašnjava da je smrtnost od korone među populacijom koja boravi u staračkim domovima velika i dodaje da je očigledno da je formulacija „malo žarište“ neprimerena.

Foto: Shutterstock

Kako je danas saopštilo resorno ministarstvo, prisustvo virusa potvrđeno je u ustanovama socijalne zaštite i Domovima za smeštaj odraslih i starih u Obrenovcu, Mataruškoj Banji, Rumi, Beogradu, Mladenovcu, Knjaževcu, Subotici, Novom Sadu, Leskovcu, Surdulici, Kuli, Kragujevcu, Tutinu, Kulini, Vranju, Novom Pazaru, Titelu, Pančevu, Žablju, Ćupriji, Kladovu, Priboju, Gadžinom Hanu, Šapcu, Vladimirovcima i Velikom Popovcu.

Priznaćete, ovaj spisak uznemirava, naročito one čiji su najbliži srodnici smešteni u te ustanove.

Posebno važno pitanje, na koje čini se nadležni nemaju odgovor, jeste kako zaraza ulazi u domove u trenutku kada je u njima zabranjena poseta. Ponovo – odgovornost.

„Mesecima ti ljudi tamo pate i pati familija koja ne može da ih obiđe, ali uvek ima načina da zaraza uđe, to procuri kao voda. Neko uđe ilegalno, neka kuvarica, spremačica ili direktor unesu bolest, a da to i ne znaju“, objašnjava Radovanović.

Naš sagovornik ističe da zaraza procuri i provuče se kao voda, samo da ta ista voda ne spere i sa sobom odnese odgovornost svih onih koji je trebalo ozbiljnije da shvate pandemiju, borbu za zdravlje i živote.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare