Tanja Fajon o zahtevu Beograda da bude izuzeta iz dijaloga

Emisije 26. jan. 202108:20 > 09:48
Podeli:

Evropska poslanica Tanja Fajon potvrdila je da je zvanični Beograd tražio njeno izuzeće u dijalogu evropskih i srpskih parlamentaraca i ocenila da je to neprihvatljivo za Brisel jer Evropska unija ima jasna interna pravila o predstavljanju. Ona je najavila da će više detalja o nastavku tih razgovora biti poznato u četvrtak posle dogovora predsednika Skupštine Srbije Ivice Dačiča i predstavnika EU Dejvida Mekalistera. 

„Nisam to čula od predsednika Vučića, već mi je Dejvid Mekalister preneo svoj razgovor sa Ivicom Dačićem koji je tražio da ja ne bude više učesnik u tom dijalogu. To je neprihvatljivo za nas, jer Evropska unija i mi u evropskom parlamentu imamo naša interna pravila predstavljanja“ navela je gostujući u jutarnjem programu “Probudi se” na TV Nova S.

 

Fajon, koja je predsednica Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Srbije EU, je podsetila da evropska strana nije postavljala  bilokakve uvjete ko treba da sedi sa srpske strane pregovaračkog stola.

„Mi ne utičemo na dogovor srpske strane ko će biti njihov pregovarač, pa ne mogu ni oni na naš Mi imamo naša interna pravila sa evropske strane, pa je tako predviđeno da u ime grupacija u Evropskom parlamentu budemo prisutni i gospodin Bilčik i ja. Sa srpske strane nikada nismo dali uvjete ko da sedi. Nama je samo važno da su i vlast i opozicija deo dijaloga“ istakla je ona.

Na pitanje zašto misli da je njeno učešće sporno za vlasti u Srbiji, ona je rekla da ne zna konkretne razloga.

„Možda jer sam socijaldemokrata, možda jer sam kritikovala argumentovano neke stvari u Srbiji. Možda neko misli da predstavljam neki deo opozicije. Žao mi je što su moje izjave tako shvaćene u Srbiji, ali jednostavno sam navikla da političari na različite načine koriste moje ime. To je izgleda deo političke kulture u Srbiji, a ne samo tamo već i ovde u Sloveniji“ naglasila je ona.

Ona je navela da još nije poznato ko će sa srpske strane učestvovati u tim razgovorima, ali se istakla da se nada da bi to moglo biti poznato posle razgovora koje će u četvrtak voditi predsednik srpskog parlamenta i predstavnik Evropske unije Dejvid Mekalister.

„Mi smo spremni za te razgovore i hteli bismo da bude što je pre moguće. Moramo sa Dačićem da razgovaramo ko će biti pregovarači i kako će teći dijalog. Zbog epidemije se ne može putovati, pa ćemo razgovore početi onlajn“ objasnila je ona.

Odbacila je primedbe da ti razgovori ugrožavaju suverenitet Srbije, a na pitanje da li se stiče utisak da vlast u Beogradu nije toliko posvećena evropskim integracijama odgovorila da svakoj vladi treba dati sto dana da pokaže koje su joj namere.

 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar