Foto: Vesna Lalić

Opozicija koja je bojkotovala izbore sledeće nedelje obaviće prve razgovore sa predstavnicima Evropskog Parlamenta Vladimirom Bilčikom i Tanjom Fajon, a kako portal Nova.rs nezvanično saznaje od jedinstva, ipak, nema ništa, pa će zasebne razgovore imati grupacija oko Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, kao i ona oko SDS Borisa Tadića, dok će Demokratska stranka, Narodna stranka Vuka Jeremića i Dveri Boška Obradovića ići samostalno.

Opozicija koja je bojkotovala izbore sledeće nedelje obaviće prve razgovore sa predstavnicima Evropskog Parlamenta Vladimirom Bilčikom i Tanjom Fajon, a kako portal Nova.rs nezvanično saznaje od jedinstva, ipak, nema ništa, pa će zasebne razgovore imati grupacija oko Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, kao i ona oko SDS Borisa Tadića, dok će Narodna stranka Vuka Jeremića i Dveri Boška Obradovića ići samostalno. A sudeći prema statusu lidera Demokratske stranke Zorana Lutovca na tviteru, i ta stranka razgovarati posebno.

Šef posrednika Evropskog parlamenta (EP) u dijalogu o unapređenju izbornih uslova u Srbiji Vladimir Bilčik izjavio je da će posle Uskrsa imati sastanke sa neparlamentarnom opozicijom koja nije učestvovala na izborima.

Vladimir Bilčik Foto:N1

„Mi dolazimo na taj dijalog da slušamo i stvorimo neki prostor za njihove razgovore kako bi se promenili uslovi za političku utakmicu. Završili smo fazu slušanja sa predstavnicima u parlamentu, a posle Uskrsa ćemo imati sastanke sa neparlamentarnom opozicijom koja nije učestvovala na izborima i nadam se da ovoga puta nećemo više pričati o bojkotu, već o nekim razumnim predlozima“, rekao je Bilčik.

Stigli prvi pozivi 

Kako portal Nova.rs saznaje bojkot opozicija nije uspela da se dogovori o zajedničkom nastupu u ovom dijalogu, već će u ove razgovore na četiri koloseka. To su grupacija od šest organizacija, u kojoj se nalazi i stranka Dragana Đilasa, zatim ona u kojoj se nalazi SDS Borisa Tadića, dok će Narodna stranka i Dveri ići samostalno.

Prvi pozivi su već počeli da pristižu, pa su kako saznajemo, prvi sastanci, koji će biti održani putem video linka, zakazani već za 5. maj.

Prema informacijama iz SSP poziv im je stigao danas, a sastanak sa ovim delom bojkot opozicije će biti održan 5. maja u 9.30 časova. Zbog epidemije korona virusa, kako je i ranije najavljivano, razgovor sa Vladimirom Bilčikom i Tanjom Fajon će biti onlajn.

Narodna još veća

Kad je u pitanju Narodna stranka, potpredsednica Sanda Rašković Ivić, nije imala novih informacija. Na pitanje da li je dogovoreno ko će ih zastupati i o čemu će razgovarati u ovom prvom delu dijaloga, kaže:

Sanda Rašković Ivić Foto:FoNet/Marija Djoković

„Ništa, na žalost, ne znam. Mi imamo sednicu predsedništva 7. maja i verujem da će do tada sve biti razjašnjeno“.

Ipak, ranije je generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio da ta stranka nije predsedniku Skupštine Srbije i Socijalističke partije Srbije Ivici Dačiću predala platformu za pregovore o izbornim uslovima uz posredovanje EU jer je Dačić „druga strana u pregovorima, odnosno strana vlasti“.

„Nema apsolutno nikakvog razloga da mi drugoj strani u pregovorima predajemo platformu. Narodna stranka ima platformu koju je izradila zajedno sa strankama i organizacijama koje su ostale u Udruženoj opoziciji Srbije i dobila je njihovo poverenje da ih predstavlja u pregovorima“, naveo je Jovanović i dodao da u pregovore ulaze optimistično i očekuju da će se izborni uslovi poboljšati uz učešće evropskih posrednika.

Dveri traže direktne pregovore sa vlašću

Lider Dveri Boško Obradović potvrdio je da na sastanak sa delegacijom EP idu samostalno.

„Dveri su pozvane samostalno na sastanak sa delegacijom EP, a pošto nažalost nema jedinstvene opozicione platforme i pregovaračkog tima, samostalno ćemo se i odazvati na ovaj poziv za konsultacije. Već smo poslali Delegaciji EU u Beogradu našu platformu za dijalog sa vlašću i sastav naše delegacije. Ostajemo raspoloženi da se do početka direktnog dijaloga sa vlašću dođe do zajedničkog nastupa, što bi bilo najbolje“, rekao je Obradović za Nova.rs.

Boško Obradović Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Kad je reč o zahtevima, Obradović kaže:

„Tražićemo direktne pregovore između vlasti i bojkot opozicije. Sa jedne strane SNS, SPS i SPAS, a sa druge DVERI, NS, SSP, DS i DJB. Ne vidim smisao u tome da u dijalogu učestvuju drugi iz opozicije koji su bili zadovoljni prošlogodišnjim izbornim uslovima. Insistiraćemo na hitnom oslobođenju medija, a pre svega RTS koji mora da omogući gostovanja opozicije od Jutarnjeg programa do Dnevnika, kao i posebnih emisija za predstavljanje naših političkih programa. Кljučno pitanje je šta su garancije da će se nešto zaista i promeniti do izbora i da to bude najmanje šest do devet meseci pre sledećih izbora“, zaključio je Obradović.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare