Aleksandar Šapić Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Deo opozicije podneće danas u podne inicijativu za smenu Aleksandra Šapića sa mesta gradonačelnika Beograda, saznaje Nova.rs. Takođe, biće podneta inicijativa i za zakazivanje sednice Skupštine grada na kojoj će se raspravljati o problemima u Beogradu na koje Aleksandar Šapić ne reaguje.

Obe ove inicijative podržale su Stranka slobode i pravde, koalicija Moramo, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Narodna stranka.

Prema našim informacijama, SSP je sačinio inicijativu za sazivanje sednice na kojoj bi se glasalo o smeni Šapića, dok je drugi predlog za sednicu na kojoj bi se raspravljalo o zagađenju vazduha, stanovanju i problemima sa energentima iz pokreta Ne davimo Beograd.

Kako navodi naš sagovornik, sakupljeno je dovoljno potpisa da predsednik beogradskog parlamenta zakaže sednice i to bi morao da uradi u roku od 15 dana. Iza obe inicijative stala je trećina odbornika u Skupštini grada Beograda.

Na sastanke opozicije na kojima se o tome govorilo u početku su bili prisutni i predstavnici pokreta Dveri i Novog DSS. Iako su Dveri rekli da su raspoloženi da podrže inicijative, prema saznanjima Nova.rs nisu se pojavili na poslednja dva sastanka niti su došli na potpisivanje inicijative.

Vladimir Pajić, Mila Popović, Dobrica Veselinović, Miloš Pavlović, Filip Tatalović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Sa druge strane, predstavnici Novog DSS su rekli da će o podršci za ove inicijative opozicije odlučiti na stranačkim organima i nakon toga samo su se povukli iz te priče.

Inače, opozicija je odlučila da zatraži smenu Šapića posle samo četiri meseca provedena na toj funkciji. Razlog je to što je mimo zakona legalizovao nadograđeni deo stana na Bežanijskoj kosi, što je prema mišljenju dela neprihvatljivo i dovoljno za smenu.

Naime, Opština Novi Beograd je nezakonito ozakonila (legalizovala) nelegalno dograđeni objekat u vlasništvu gradonačelnika Beograda Aleksandra Šapića na Bežanijskoj kosi, iako nisu bili ispunjeni zakonski uslovi da se taj objekat ozakoni, pokazuju dokumenta koja je prikupio BIRN.

BONUS VIDEO Od novog demokrate do slikanja sa ratnim zločincem: Šapić je oduvek pokazivao odustvo talenta da artikuliše svoju politiku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar