Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET, Nova.rs

Deo opozicije koji je bojkotovao prethodne izbore, insistira na tome da međustranački dijalog uz posredovanje EU počne što pre. Prema saznanjima Nova.rs odlaganje početka razgovora nakon letnjih odmora, koje su najavili evroparlamentarci, za njih je neprihvatljivo. Krajnji rok u kome bi moglo da se rezgovara o promeni izbornih uslova je kraj maja. To su saopštili i predstavnicima EP koji bi trebalo da posreduju u tim pregovorima a sa kojima se već vode neformalni sastanci.

Deo opozicije okupljen oko Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa i s druge strane oko Narodne stranke Vuka Jeremića, iako ne uspeva da se dogovori oko toga kako i sa kim bi u pregovore sa vlašću oko izbornih uslova, nemaju nesuglasica oko jedne stvari – krajnjeg termina za početak tih pregovora.

Naime, predstavnici Evropskog parlamenta nedavno su saopštili da im je potrebno dva meseca da se pripreme za dijalog vlasti i opozicije. To znači da će pripreme trajati tokom aprila i maja.

Poslanica EP Tanja Fajon poručila je da je za taj period planirano da se razgovara sa liderima parlamentarnih grupa, liderima opozicije, predstavnicima drugih relevantnih aktera u Srbiji.

Tada je precizirala da se sastanak uživo, ne može se očekivati pre leta, odnosno posle godišnjih odmora. To znači ne pre septembra. što je prema saznanjima Nova.rs za deo opozicije neprihvatljivo.

„Opozicija neće da pristane na pregovore koji bi se vodili u septembru. Maj je poslednji rok. Nikoga ne zanimaju pregovori posle odmora“, navodi izvor Nova.rs.

O tome su razgovarali sa i predstavnicima EP koji bi trebalo da posreduju u pregovorima – Vladimirom Bilčikom, Tanjom Fajon, Eduardom Kukanom i Knutom Flekenštajnom.

Tim povodom su novinari Nova.rs takođe kontaktirali evroparlamentarce. Pitali smo da li razmišljaju o tome da ipak ubrzaju pripreme i početak dijaloga organizuju već u maju na čemu insistira deo opozicije.

Nema dogovora oko zajedničkog nastupa

Imajući u vidu dešavanja poslednjih mesec dana, pitanje krajnjeg roka za početak međustranačkog dijaloga je nešto oko čega je ovaj deo opozicije potpuno saglasan.

Foto:Vesna Lalić

Sve ostalo je i dalje pod velikim znakom pitanja. Naime, kako je pisala Nova.rs šanse da opozicija okupljena oko Narodne stranke Vuka Jeremića i Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa zajednički nastupi na predstojećem međustranačkom dijalogu vlasti i opozicije su u ovom trenutku minimalne.

Te šanse su praktično svedene na nulu nakon sastanka koji je održan krajem marta.

Nakon više razgovora i sastanaka većeg spora oko zajedničke platforme nije bilo, ali se kao najveći problem nametnuo broj pregovarača koji bi taj deo opozicije trebalo da zastupa na međustranačkom dijalogu.

Zbog toga je i nastao sukob na sastanku. Ni jedna ni druga strana nije htela da popusti.

Jeremić nije odustao od prvobitnog uslova da ih u tim pregovorima sa vlašću predstavljaju samo dva pregovarača.

S druge strane, kako navodi naš izvor, grupacija partija oko Đilasa prihvatila je da ih po svakoj tački pregovora predstavlja po dvoje ljudi koji su stručni za tu oblast, ali i dalje insistiraju da na tom plenumskom delu dijaloga u Skupštini, prisustvuju i predstavnici stranaka.

Na tim pozicijama insistiraju i dalje. U tom delu nema pomaka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare