Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Nova.rs

Javnim prepucavanjem bivše državne sekretarke u MUP-u Dijane Hrkalović i nekadašnjeg ministra policije, Nebojše Stefanovića, u fokus javnosti vratila se priča o prisluškivanju predsednika Srbije, Aleksandra Vučića. Iako opisana kao nezampaćena afera, informacije o tome ko je slušao šefa srpske države i iz kog razloga, nikada nisu objavljene, niti je poznato šta je učinila Radna grupa formirana zbog ovog slučaja. Ono što se za sada zna jeste da su Vučić i njegov brat Andrej “upadali” na legalne mere i da su ih policajci slušali dok su razgovarali sa liderom Srpske desnice, Mišom Vacićem.

Poslednjeg dana 2020. godine, javnost je od predsednika države saznala da je on bio prisluškivan, te da su to, kako je rekao, “radili domaći” i da je to direktan pokušaj državnog udara.

“Meta je samo jedna, to je Aleksandar Vučić i svi oni koji se drznu da mu javno pruže podršku“, rekao je on.

Dve nedelje kasnije u Sektoru unutrašnje kontrole saslušan je policijski službenik (ime poznato redakciji) koji je opisao kako je izgledalo pomenuto prisluškivnaje.

On je naveo da mu je poznato da je sprovođena operativna obrada pod nazivom “Vitez” i da je znao da je na merama bio Miša Vacić, koji je komunicirao sa porodicom Vučić.

Pročitajte još...

Prenosimo delove njegovog iskaza:

“Takom 2018. i 2019. godine, Darko Cvijović je konkretno delegirao u rad lice Mišu Vacića, tom prilikom je naloženo da se nad licem primeni posebna dokazna radnja tajnog nadzora komunikacija (TNK) i praćenja. Tom prilikom sam dobio usmeni nalog od strane načelnika odeljenja Nenada Bogosavljevića da se lice uvede kroz operativni izveštaj u evidencije. Napominjem da smo pristup eksploataciji TNK, pored mene, imali policijski službenici Peđa Dragić, Slavko Radaković i šef odseka Zoran Mihailović. Eksploatisano lice, Miša Vacić, tokom primene radnje je u više navrata ostvario komunikaciju sa bratom predsednika, Andrejem Vučićem, jednom do dva puta je imao neformalni razogovor sa predsednikom Vučićem, a jednom prilikom mislim da je sagovornik bio tadašnji ministar policije Nebojša Stefanović”, naveo je policajac.

On je rekao da je od načelnika Bogosavljevića zahtevao da se prekine sa nadzorom komunikacija prema Vaciću, navodeći da je očigledno da on održava poslovno-prijateljske odnose sa predsednikom i članovima njegove porodice.

Od rukodstva je, kako kaže, dobio odgovor da se nastavlja slušanje razgovora.

“Ono što je bio presedan jeste da sam ja, tokom ekspolatisanja TNK, tokom 2019, presreo razgovor u kom se Vacić raspravljao sa devojkom koja mu govori: ‘Znam da si uzeo nelegalan pištolj i izašao iz kuće’. Vacić joj odgovorio: ‘Idem da zaradim hleb za porodicu’. Ona mu je na to uzvratila: ‘Pa pucaj sebi u glavu sa tim pištoljem’. Koliko se sećam, bila je rečenica tipa: ‘Meni će Vučić plaćati da sedim kod kuće’”.

Aleksandar Vučić, obraćanje javnosti predsednika Srbije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

On je, kako je ispričao, odmah obavestio svoje nadređene, imajući u vidu da je Vacić ranije evidentiran za oružje koje je nelegalno posedovao.

“Ja sam po liniji rada izvestio svog šefa Zorana Mihailovića da obavesti načelnika Bogosavljevića, a on Cvijovića, da sam tokom presretnutog razgovora zaključio da lice sa velikom verovatnoćom poseduje vatreno oružje u nelegalnom posedu, da je sa istim izašao iz kuće i da je u nejasno kontekstu pominjao predsednika Srbije. Rekao sam da su se stekli uslovi za postupanje”, naglasio je ovaj policijski službenik.

On dodaje da je dobio odgovor od načelnika Darka Cvijovića i načelnika odeljenja Nenada Bogosavljevića da to nije od značaja i da se neće postupati.

“Kasnije mi je naloženo da taj razgovor ne navodim u mesečnom izveštaju prema sudu, a što mi je prezentovano ‘pod obaveznim’, jer nema potrebe da se predsednikovo ime provlači po izveštajima. Subjektivno smatram da je ta naredba od rukovodioca naložena, jer bi postupajući tužilac, da je to pročitao, naložio dodatne policijske mere i radnje”, zaključio je on, uz napomenu da je spreman da se poligrafski testira zajedno sa ljudima koje je imenovao.

Podsetimo, informaciju o tome da su braća Vučić i Nebojša Stefanović “upali na mere” prisluškivanja, na kojima je bio Vacić, u javnost je iznela potpredsednica Stranke slobode i pravde, Marinika Tepić.

Tokom konferencije za medije, održana 10. marta 2021, on je kazala da je Vacić bio prisluškivan zato što je bio osumnjičen za ekstremizam, kao i da je imao nelegalno oružje.

Pročitajte još...

Ono mu, kako je rekla , nije oduzeto zato što je bio u “prijateljskim i gotovo porodičnim odnosima sa Aleksandrom Vučićem“.

“Tako su 1.572 puta upali na mere zato što su se „dopisivali i ‘zivkali’ sa inkriminisanim licima – ekstremistima, kriminalcima i ljudima koji imaju problem sa zakonom. Ko su još ta lica, ko je u 1.572 razgovora bio sa Aleksandrom Vučićem i njegovim bratom? Za šta se sumnjiče ta lica? Zašto se prisluškuju“, upitala je Tepić, a odgovore na ta pitanja nazvala „ključno potrebnim“.

U drugom iskazu o novim detaljima:

U drugom iskazu ovog policijskog službenika, datom u prostorijama Sektora za unutrašnju kontrolu, navodi se da su starešine naložile da se izveštaji o rezultatima opretivne obrade šalju u jednu Viber grupu koja je za te potrebe napravljena.

“Moj stav kao policijskog službenika kriminalističke policije je da je taj način izveštavanja nebezbedan, te da uvek može doći do gubljenja telefona što eventualno može da omogući uvid u senzitivne podatke neovlašćenom licu.

Na pitanje da li su se tokom operativne obrade i praćenja komunikacije Miše Vacića pojavljivali korisnici zaštićenih telefonskih brojeva, konkretno Aleksandar Vučić i članovi njegove uže porodice, on je odgovorio:

“Mogu da kažem da su se kao sagovornici pojavljivali predsednik Srbije i nejgov brat, Andrej Vučić. Vacić je često slao SMS poruke prema predsedniku, na koje je retko dobijao odgovor. Koliko je meni poznato, ostvario je jedan do dva neformalna razgovora, a dodao bih da sam ja shvatio da je sagovornik predsednik Srbije tek kad sam čuo i prepoznao njegov glas. Koliko se sećam, mislim da je neko od kolega pre mene doša do saznanja da je predsednik Srbije jedan od sagovornika Miše Vacića”, naglašava on.

“Sa Andrejem se čuo češće”

Policijski službenik dodaje da je Vacić češće komunicirao sa bratom predsednika Srbije.

Foto: Arhiva/Medija Centar Beograd

“Komunikacije su takođe bile neformalnog tipa. Koliko se sećam, sagovornik Vacića je bio i Nebojša Stefanović, ali nisam preslušavao taj razgovor. U opisanim situacijama, kad su se kao sagovornici mete obrade javile spomenute zaštićene ličnosti, o tome su momentalno obavešteni moj šef odseka Zoran Mihailović, načelnik odeljenja Nenad Bogosavljević, a siguran sam da su oni o tome izveštavali načelnika službe, Darka Cvijovića. Nikad o tim komunikacijama nisam sačinjavao poruke u aplikacijama, niti sam sačinjavao transkripte, preseke i slično… O tome sam isključivo izveštavao usmeno svoje starešne”, naglašava on.

Tokom salsušanja, policajac je naglasio da, pod punom materijalnom i krivičnom odgovornošću, kad je shvatio da je Vacić blizak sa Vučićem i njegovom porodicom, da se prekine sa merama nad njim.

“Međutim, uvek sam dobijao odgovor da mora da se nastavi rad prema imenovanom licu, te da je to stav načelnika službe, Darka Cvijanovića”, naglašava on.

Boris Tadić o aferi koja trese Srbiju: Hrkalović i Stefanović nisu svesni da svojim ponašanjem optužuju Vučića za stvaranje kriminalne države

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare