Gradonačelnik Aleksandar Šapić rekao je na današnjoj sednici Skupštine grada da će poraz na imovinu Beograđana biti povećan za pet odsto zbog "strahovitog skoka cena na tržištu nekretnina".

Nova.rs je pre nekoliko dana objavila da gradska vlast u Beogradu na čelu sa Aleksandrom Šapićem planira da poveća porez na imovinu do pet odsto.

Ova odluka bi trebalo da bude usvojena na današnjoj sednici Skupštine grada, uprkos tome što je šef odborničke grupe DS Filip Tatalović tražio da bude sklonjena sa dnevnog reda.

Porez će biti uvećan za nepokretnosti obveznika koji ne vode poslovne knjige, a povećanje će stupiti na snagu od januara 2023.

„Porez na imovinu za 2023. godinu za nepokretnost obveznika koji ne vodi poslovne knjige, za odgovarajuću površinu iste nepokretnosti, može biti utvrđen u iznosu koji je do pet odsto uvećan u odnosu na pripadajuću poresku obavezu tog obveznika za 2022“, piše u tekstu pomenute odluke.

PROČITAJTE JOŠ:

Opozicija tvrdi da je ovo uvršteno u dnevni red mimo procedure. Uprkos tome o ovome će odbornici danas glasati u skupštini.

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić o povećanju poreza na imovinu Beograđana rekao je sledeće:

„Što se tiče poreza na imovinu, ja se nisam tome preterano bavio. Dve godine nije uvećavan, a došlo je do strahovitog skoka cena na tržištu nekretnina i slažem se da o tome treba razgovarati, mislim da sam slušao gospodina Veselinovića da je o tome pričao i slažem se da treba da porazmislimo da se dodatno oporezuje kad je u pitanju promet nekretnina, a ne da preterujemo kad nisu stanovi u prometu i ljudi žive tu i zato smo ograničili ove godine na pet odsto, da ne ide preko toga, a od 25 do 30 odsto su porasle u proseku cene nekretnina“, rekao je Šapić i dodao:

„Ja sam tražio da mi izvuku za jedan stan iz druge zone od 85 kvadrata, to je na godišnjem nivou 700 dinara“, verovatno pokušavajući da kaže da nije reč o velikom trošku.

BONUS VIDEO: Šapić komentarisao inicijativu opozicije za svoju smenu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare