Dobrica Veselinović Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Odbornik Ne davimo Beograd u Skupštini Beograda Dobrica Veselinović predlaže da se oblast poreza na imovinu potpuno reformiše tako što građani ne bi plaćali porez na dom u kojem žive, dok bi se, po progresivnoj stopi, on plaćao na svu drugu imovinu van osnovnog stana.

Beograd je podeljen u 14 zona prema kojima se određuje visina naplate poreza na imovinu. Cena poreza po kvadratnom metru stana koji se nalazi u prvoj-ekstra zoni stanovanja je 2.35,1 dinar, a reč je o objektima smeštenim na Dedinju i Golf naselju. Dok je, primera radi, u trećoj zoni 115,7 dinara, a u osmoj 41,2 dinara po kvadratu.

Odbornik Ne davimo Beograd u Skupštini grada Dobrica Veselinović, kaže za N1 da je povećanje poreza očekivano, jer zavisi od cena nekretnina, koje su poskupele 30 odsto. Kako navodi, povećanje poreza samo je gašenje požara.

„Ova mera neće rešiti stambenu krizu koju živimo, nema ozbiljnijeg pristupa tržištu nekretnina, tako što će se širiti fond stanova u javnom vlasništvu, tako što će se uvesti stambena agencija, tako što će se regulisati bolje podstanarski sektor. Ovo je samo gašenje požara, da ne dođe do nezadovoljstva građana, jer je porasla cena nepokretnosti, a to bi trebalo da prati i porez“, kaže Dobrica Veselinović, odbornik iz Ne davimo Beograd.

Njihov predlog je, kako kaže, da se ova oblast totalno reformiše.

„Naš predlog je da se porez na jedini dom, porodični dom, ne plaća, a da se onda porez progresivno plaća na svu imovinu koju ljudi imaju van osnovnog stana u kome žive“, pojasnio je Veselinović.

BONUS VIDEO: Zahtev opozicije za raspravu o gradonačelniku Aleksandru Šapiću

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare