Foto: Nova.rs/Shutterstoc

Gradska vlast u Beogradu odlučila je da poveća porez na imovinu do pet odsto, a ova odluka trebalo bi da bude usvojena na sledećoj sednici Skupštine grada koja će biti održana 25. oktobra. Kada je reč o porezu na imovinu, Beograd je podeljen u 14 zona prema kojima se određuje i visina naplate.

Porez na imovinu plaća se kvartalno, a koliki račun će vam stići zavisi od mesta stanovanja ili poslovnog prostora.

14 beogradskih zona

Ekstra zona poslovanja, ekstra zona stanovanja, prva zona, druga zona, treća zona, četvrta zona, peta zona, šesta zona, sedma zona, osma zona, zona zaštite zelenila 1, zona zaštite zelenila 2, zona ulaznih pravaca i zona specifičnih namena.

Mapa: Nova.rs

Ekstra zona obuhvata delove Dedinja i Golf naselja, prva i druga zona stari deo Beograda, centar grada, ali i delove Čukarice, Novog Beograda i Zemuna, treća širi centar, Palilulu, Voždovac, Rakovicu, Čukaricu, udaljenije delove Novog Beograda, Zemuna, ali i Surčin, četvrta i peta periferiju Palilule, Zvezdare, Voždovca, Rakovice, Čukarice, Novog Beograda, kao i centar Obrenovca, Lazarevca i Mladenovca.

U zoni šest su sela na opštini Palilula, Ugrinovci, Rakovica selo, Umka, Moštanica, Sremčica, Rušanj, Mala Moštanica, Zvečka, u zoni sedam Kovilovo, Bečmen, Jakovo, obrenovačka, lazarevačka i mladenovačka sela, Guncate, Meljak, Vranić, Vrčin, Zaklopača, Begaljica, a u poslednjoj “regularnoj” osmoj Lepušnica, Besni Fok, Petrovčić, Progar, Vrbovno, Junkovac, Velika Krsna, Kovačevac, Velika Ivanča, Koračica, Dražanj, Pudarci, Mala Ivanča, Đurinci..

U Zonu zaštite zelenila 1 spadaju Kalemegdan, Topčider i Košutnjak, Banjička šuma, Park-šuma Zvezdara, Veliko ratno ostrvo, Blokovi 13 i 14, Ada Ciganlija, Ada Međica, Manastirska šuma. Tu je i Zona zaštite zelenila 2 sa Lipovačkom šumom, Rečnom adom i vodoizvorištem oko Obrenovca, u Zonu ulaznih pravaca spadaju Bubanj potok, Ibarska magistrala, Surčin-Dobanovci, potez oko Obilaznice oko Beograda, Pančevački put…

Konačno, Zona specifičnih namena rezervisana je za delove oko kompleksa TENT u Obrenovcu i Kolubare u Lazarevcu.

Poskupljenje

Porez će biti uvećan za nepokretnosti obveznika koji ne vode poslovne knjige, a povećanje će stupiti na snagu od januara 2023.

„Porez na imovinu za 2023. godinu za nepokretnost obveznika koji ne vodi poslovne knjige, za odgovarajuću površinu iste nepokretnosti, može biti utvrđen u iznosu koji je do pet odsto uvećan u odnosu na pripadajuću poresku obavezu tog obveznika za 2022“, piše u tekstu pomenute odluke.

U dokumentu u koji je Nova.rs imala uvid navodi se da je povećanje poreza na imovinu predložilo Gradsko veće, a da će ga razmatrati i usvojiti Skupština grada.

Prosečne cene kvadrata na osnovu kojih se utvrđuje porez na imovinu

Ovo su cene za 2022. a za određivanje cene u 2023. po svemu sudeći, moraćete da dodate pet posto.

Foto:sllistbeograd.rs

Bonus video: Šapić u raljama nelegalne gradnje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare