Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Aktuelni predsednik opštine Novi Beograd Aleksandar Šapić, po svemu sudeći, biće novi gradonačelnik Beograda. To bi značilo ostvarenje njegovog dugogodišnjeg sna, ali pošto svi lepi snovi kratko traju tako će verovatno biti i sa ovim Šapićevim. Novoizabrana gradska vlast će prema najavama i vlasti i opozicije biti oročena na šest meseci. Toliko će, dakle, trajati i Šapićev mandat. Epilog je sledeći - bivši vaterpolista biće potopljen u igri koju godinama igra predsednik SNS Aleksandar Vučić, a čiji je cilj da uništi ili "usisa" svaku ozbiljniju konkurenciju.

U ovom trenutku sve izgleda kao da Aleksandar Šapić ima razloga da slavi.

Predsednik je opštine Novi Beograd od 2012. godine, a sad je nadomak tome da postane ono što priželjkuje godinama – gradonačelnik Beograda.

Ipak, na konstitutivnoj sednici Skupštine grada Beograda, nije bilo tmurnije osobe od njega. U drugoj klupi, gledajući u leđa zameniku gradonačelnika Gorana Vesića, Šapić je ćutke “pregrmeo” kritike opozicije na svoj račun, kao i optužbe da je u sukobu interesa jer je istovremeno gradski odbornik i predsednik opštine.

Aleksandar Šapić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Na optužbe nije odgovarao, glasao je, u pauzama šetao hodnikom sam i vraćao se na svoje mesto. Sa stranačkim kolegama nije mnogo razgovarao.

Ipak, dan kasnije Gradski odbor SNS jednoglasno odlučuje da kandiduje Šapića za gradonačelnika, da bi predsednik stranke Aleksandar Vučić rešio da se još malo poigra Šapićevim živcima.

Aleksandar Vučić Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Na pitanje da li će biti kandidat za gradonačelnika, Vučić je rekao:

“Ne znam, videćemo. Sledi uskoro sednica Predsedništva stranke”.

Naviknut izgleda na ovakve kontradiktorne poruke, Šapić je rekao da je on ozbiljan čovek i da neće 16 puta da ponavlja isti stav.

“Ja sam ozbiljan čovek, bez obzira što neki očigledno to tako ne doživljavaju. Ozbiljni ljudi ne ponavljaju 16 puta isti stav, samo zato što mediji, ili pojedinci na tu temu spekulišu. Naročito od onog momenta kad je odlučeno da ću biti prvi na listi za gradske izbore. Jasno sam rekao šta sam imao. A pošto se moj stav nije promenio, mislim da nema razloga da se ponavljam, bez obzira na raznorazne medijske spekulacije koje su vezane za moje ime i tu poziciju već mesecima. I predsednik naše stranke je više puta izneo identičan stav proteklih meseci, tako da zaista, uz svo poštovanje, nemam potrebu da po, ne znam koji put isto govorim i da se ponavljam”, rekao je Šapić.

Situacija nakon izbora održanih 3. aprila, međutim, govori da se Šapić i ako bude postavljen na ovu funkciju, tu neće mnogo zadržati.

Dragan Đilas Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Neposredno nakon izbora sastali su se predsednik SNS Aleksandar Vučić i lider SSP Dragan Đilas. Na tom sastaku u načelu je dogovoreno da se zbog tanke većine u gradu beogradski izbori ponovo održe, najverovatnije u martu sledeće godine. To je nedavno još jednom potvrdio Đilas, rekavši da će izbori u Beogradu u svakom slučaju biti oročeni.

Samim tim oročeno je i Šapićevo gradonačelnikovanje, a prema mišljenju direktora Centra za praktičnu politiku Dragana Popovića verovatno i njegova politička karijera.

Dragan Popović Foto: N1

“Pre svega nisam siguran da li će ova gradska vlast biti oročena na šest meseci ili će možda novi beogradski izbori biti održani 2024. kad i sledeći parlamentarni. Kad god oni bili, moje mišljenje je da je politička karijera Aleksandra Špića uništena. Vučić je na njemu pokazao svoju jasnu politiku da su svi sem njega potrošni. Baš onako kako su bili i njegovi politički očevi Vojislav Šešelj i Tomislav Nikolić”, kaže Popović za Nova.rs.

On podseća na činjenicu da je Šapić do odluke da pristupi Srpskoj naprednoj stranci imao prilično veliku podršku birača i u opštini Novi Beograd, ali i Beogradu uopšte.

“Svakako je kao samostalni kandidat imao prilično veliku podršku, mnogo veću nego što ima nakon što je doneo odluku da se pridruži Vučiću. Ta podrška se dobrano smanjila njegovim ulaskom u SNS i nije mnogo glasova doneo aktuelnoj stranci. Zato što su to pre svega opozicioni glasovi. Međutim, Vučićev cilj nije ni bio da uzme te Šapićeve glasove, već da ga uništi kao konkurenta. I to je i uspeo. Vučić se ovakvom vrstom politike bavi 24 sata dnevno. To je politika čiji je cilj da svim raspoloživim sredstvima uništi svakog konkurenta”, navodi Popović.

Privlačenje sebi jedan je od načina.

“Sad nakon što je ušao u SNS i posle svega što se desilo, u ovom trenutku situacija izgleda tako da nakon ovog gradonačelničkog mandata Šapić nema nikakvu političku budućnost“, zaključuje Popović.

BONUS VIDEO: Šapićev doktorat (ponovo) pliva u sumnji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare