Aleksandar Šapić i Miloš Baković Jadžić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs Katarina Drajić

Na početku jučerašnje konstitutivne sednice Skupštine grada Beograda, Miloš Baković Jadžić ispred koalicije "Moramo" tražio je da dr Aleksandar Šapić napusti salu, jer "treba da se odluči da li je predsednik gradske opštine ili odbornik".

Baković Jadžić kaže za Nova.rs da je još uvek nejasno ko štiti dr Šapića, ali ističe da će opozicija nastaviti da vrši pritiske, s ciljem „sprečavanja bahatog gaženja običnih građana“.

Odbornici koalicije „Moramo“ naveli su da dr Šapić ne može da bude izabran za odbornika, jer je „godinama unazad u sukobu interesa“.

Foto: Tanjug/video

Potencijali kandidat za gradonačelnika Beograda poslednje četiri godine krši Ustav, zakone i propise Republike Srbije, obavljajući istovremeno funkciju odbornika u Skupštini grada i predsednika gradske opštine Novi Beograd.

Članom 102, stavom 3 Ustava propisano je da narodni poslanik ne može biti funkcioner u organima izvršne vlasti, niti može obavljati druge funkcije, poslove i dužnosti za koje je zakonom utvrđeno da predstavljaju sukob interesa. Sve što se odnosi na narodnog poslanika neposredno se primenjuje i na status i na položaj odbornika. Zakonom o sprečavanju korupcije određeno je da javni funkcioner može da vrši samo jednu funkciju, i to izuzetno uz saglasnost Agencije za sprečavanje korupcije (član 56. Zakona). Jedini slučaj kad javni funkcioner može da vrši istovremeno dve funkcije bez saglasnosti pomenute Agencije jeste kad je jedan od njih biran neposredno od građana.

U prilog tome da se Šapiću „gleda kroz prste“ idu i slučajevi u kojima su, zbog vršenja više funkcija istovremeno, podnošene ostavke. Tako su 2008. godine na poslaničke funkcije ostavke podneli tadašnji gradonačelnik Šapca Veroljub Stevanović, a kasnije i gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma.

Nekoliko godina kasnije, 2014, Irena Vujović podnela je ostavku na poslanički mandar jer je tadašnja Agencija za borbu protiv korupcije saopštila da ne može istovremeno da obavlja poslaničku i funkciju pomoćnice gradonačelnika prestonice.

Tu je i primer iz marta ove godine, kada je Agencija za borbu protiv korupcije donela rešenje kojim je utvrđeno da je sekretar Sekretarijata za komunalne i stambene poslove Gradske uprave Beograda, Nikola Kovačević, istovremeno, a bez saglasnosti Agencije, vršio funkciju odbornika Skupštine gradske opštine Rakovica i sekretara Sekretarijata, čime je postupio suprotno odredbi člana 56. stava 4 Zakona o sprečavanju korupcije. Tada mu je irečena Mera javnog objavljivanja odluke o povredi Zakona.

Ko i zbog čega onda štiti dr Aleksandra Šapića?

Miloš Baković Jadžić, član Političke platforme Solidarnost, dela koalicije „Moramo“, čovek je koji je juče prvi put upro prstom u dr Šapića.

Miloš Baković Jadžić Foto: Katarina Drajić

„Doktor Šapić je upravo postao, kao i svi mi, gradski odbronik. Međutim, on je i predsednik gradske opštine Novi Beograd, čime je u sukobu interesa. Kako može neko ko je svesno u sukobu interesa da čuva dostojanstvo Skupštine?“, pita se on.

Baković Jadžić kaže za naš portal da je dr Šapić „posebno privilegovan“, ali da nikom zapravo nije jasno zbog čega.

„Niti je jasno ko štiti dr Šapića, ali je jasno da uživa posebne privilegije. Mi možemo samo da nagađamo da to ima veze s njegovim ‘preletanjem’ u Srpsku naprednu stranku ili funkcijom koja mu se sprema. Drugi, obični ljudi, koji nisu iz te političke kaste ozbiljno postupaju, razmišljaju o najsitnijim detaljima kada potpisuju bilo koji dokument“, kaže Baković Jadžić.

Naš sagovornik se dotakao prethodnih političkih aktera koji su podnosili ostavke zbog istovremenog vršenja dve funkcije.

„Agencija za sprečavanje korupcije očigledno donosi neke odluke, ali dr Šapić očigledno za njih ne predstavlja nikakav problem“, zaključuje on.

Dodao je da je pravo pitanje za Šapića: „Šta ti, čoveče, hoćeš da budeš?“

Aleksandar Šapić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Mesečna naknada za gradske odbornike iznosi 10.000 dinara. U prethodnom, četvorogišnjem mandatu, dr Šapić nije prisustvovao nijednoj sednici Skupštine Grada Beograda, ali ukupna naknada koju je primio iznosi 480.000 dinara. Možda je on tih, skoro pola miliona dinara – pare za nerad, donirao u humanitarne svrhe, ali ovo je pravi pokazatelj kakav ležeran pristup imaju dr Šapić i druga politička elita“, kaže Baković Jadžić.

Dodaje i da je „iritantno“ to koliko se u Srbiji zakon ne primenjuje.

„Ne bi me čudilo da se situacija s jučerašnje sednice zaboravi. Mi to nećemo zaboraviti, koalicija ‘Moramo’, a pretpostavljam i drugi delovi opozicije, nastaviće da vrše pritisak“, objašnjava Baković Jadžić, dodajući da je ovo samo jedan od načina na koji „profesionalni političari decenijama bahato gaze po svim građanima“.

Komentarišući to što je Šapića juče oslovljavao s „doktore“, kaže da je to bila ironija, upućena nepotrebnom gomilanju upitno stečenih titula.

„Tu se nije radilo o potcenjivanju ljudi bez visokog obrazovanja, kako su mnogi protumačili, već o ukazivanju na to da postoji potreba za gomilanjem sumnjivih titula i funkcija, za gomilanjem prekršenih zakona i za gomilanjem moći“, podvukao je Baković Jadžić.

BONUS VIDEO Jadžić: Izborom Šapića za odbornika krši se Poslovnik

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar