Foto: Ivan Dinić/Nova S/Beoinfo/Promo

Najava Aleksandra Šapića da bi mogao da bude kandidat za prvog čoveka Beograda, mogla bi da dovede u pitanje poziciju aktuelnog zamenika gradonačelnika, odnosno neformalnog šefa prestonice Gorana Vesića. Imajući u vidu da lider Srpskog patriotskog saveza(SPAS) ima ozbiljne političke ambicije, za razliku od gradonačelnika Zorana Radojičića, eventualna podela vlasti sa Vesićem bi veoma teško funkcionisala, jer bi Šapić nastojao da umanji njegov uticaj, smatraju sagovornici portala Nova.rs.

Pročitajte još...

Kako se bliže beogradski izbori, tako se sve češće govori o potencijalnim kandidatima za gradonačelnika najvećeg grada u Srbiji. Dok opozicija vešto izbegava da otkrije svoje predloge za šefa presotnice, vlast sve otvorenije istura Aleksandra Šapića kao svoj prvi izbor.

Da ima ambiciju da preuzme gradsku vlast, Šapić je potvrdio u svojoj izjavi datoj agenciji Fonet.

“Da li ću se kandidovati za godinu dana, verovatno hoću, ali u politici se nikad ne zna i ne možete biti do kraja sigurni, jer na mnoge stvari znaju da utiču i neplanirane okolnosti. A, na kraju krajeva 2018. godine sam se već jednom kandidovao za to mesto, rekao je lider SPAS-a.

Popović: Šapiću ne fali ambicija, za razliku od obrazovanja i poštenja

Najava Šapićeve kandidature, prema rečima Dragana Popovića, direktora Centra za pratkičnu politiku, predstavlja providnu političku igru predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On kaže da lider SPAS-a i Goran Vesić imaju identične ambicije – obojica žele da vode prestonicu i da se pitaju o svemu.

Dragan Popović Foto;N1

“Teško bi bila ostvariva ta kohabitacija između Aleksandra Šapića i Gorana Vesića. Ukoliko bi Vesić bio zamenik Šapića, onda bi sigurno došlo do sukoba između njih dvojice i zato mislim da će Vučić morati da bira između njih. Ne postoji varijanta u kojoj bi Šapić bio gradonačelnik kao što je sada Zoran Radojičić – da se ne pita ništa i da pusti Vesića da sve radi”, objašnjava Popović.

On kaže da ga ne iznenađuje to što postoji ozbiljna mogućnost da šef naprednjaka isturi Šapića kao svog kandidata za gradonačelnika Beograda, jer je to njegov način političkog delovanja.

“Vučić voli da promeša karte i često izbacuje ljude koji nisu izvorni radikali kao kandidate za najviše funkcije u državi. Time on želi da izazove takmičenje između njih i ljudi iz sopstvene stranke. U tom kontekstu posmatram i Šapićevu najavu da bi mogao da bude kandidat za gradonačelnika Beograda”, objašnjava Popović, dodajući da svakako postoji Šapićeva ambicija da bude na čelu prestonice.

“On je čovek kojem ambicija nikad nije falila, za razliku od nekih drugih stvari, poput obrazovanja i bazičnog poštenja. Stoga, on jeste jedan od kandidata Srpske napredne stranke, ali ne verujem da će biti jedini, bar ne u ovoj početnoj fazi”, napominje Popović.

Bursać: Teško bi funkcionisao tandem Vesić – Šapić

Saradnik Instituta za političke studije Dejan Bursać kaže za Nova.rs da bi izuzetno teško funkcionisala gradska vlast sa Šapićem i Vesićem, te da ne veruje da je moguće da obojica budu na vlasti u Beogradu.

Foto: N1

“Nisam siguran da bi Šapić dopustio Vesiću da mu se maša u posao, da ima toliku medijsku prisutnost i da ga zasenjuje. Ne znam kako bi mogla da funkcioniše njihova saradnja. Ili bi Šapić umanjio Vesićev uticaj ili bi dolazilo do konflikata”, poručuje Bursać.

Podsetimo, Šapić je izjavio da ga za mesto gradonačelnika preporučuje 12 godina učešća u lokalnoj politici, odnosno to što, kako kaže, ima određene rezultate.

„Najlogičnije je da na tom mestu mogu najviše da doprinesem. Da li ću se kandidovati ili ne, sa ove tačke gledišta danas mislim da hoću, ali sačekajmo da za to dođe vreme, pa ću vam tada sa sigurnošću reći“, zaključio je Šapić u razgovoru za Fonet.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar