Foto: Ministry Of Defence Of The Russi / Zuma Press / Profimedia

Ruski premijer Mihail Mišustin objavio je dokument br.2657-r potpisan 15. oktobra, a koji predviđa potpisivanje Sporazuma između vlada Ruske Federacije i Republike Srbije o osnivanju predstavništva Ministarstva odbrane Ruske Federacije pri Ministarstvu odbrane Srbije.

Pomenuti dokument sačinjen je na devet strana, a s ciljem da se pomogne srpskoj strani u rešavanju pitanja vojne i vojno-tehničke saradnje, kao i davanja smernica za aktivnosti ruskih vojnih specijalista u Srbiji za pružanje pomoći u izgradnji oružanih snaga, obuci u radu, popravci i upotrebi naoružanja i vojne tehnike koju je isporučila Rusija, kaže se u uvodu ovog sporazuma.

Foto: publication.pravo.gov.ru

Inače, sporazum se sastoji od 18 tačaka u kojima je detaljno objašnjeno kako će funkcionisati ovo predstavništvo i koji su njegovi glavni zadaci.

Takođe, predstavnicima ruskog Ministarstva odbrane naloženo je da pregovaraju sa predstavnicima Ministarstva odbrane Srbije, uz učešće izvršnih tela Ruske Federacije, radi potpisivanja ovog sporazuma.

Foto: publication.pravo.gov.ru

U članu 2 ovog sporazuma, predviđeno je da predstavnik ovog tela informiše rukovodstvo Ministarstva odbrane Srbije o radu predstavništva, da zajedno rešavaju pitanja u okviru vojne i vojno-tehničke saradnje između oružanih snaga Ruske Federacije i Srbije, i da koristi postojeća sredstva naših oružanih snaga za sprovođenje svojih aktivnosti, a prethodno se dogovorivši sa srpskom stranom.

Istim ovim članom srpska strana je dužna da omogući šefu ruske vojne misije pri Ministarstvu odbrane Srbije da, ukoliko je neophodno, poseti jedinice koje su opremljene ruskom vojnom tehnikom.

U članu 6 ovog sporazuma navodi se da će boravak i smeštaj ruskih vojnih specijalista u Srbiji, koji su članovi ovog predstavništva, snositi ruska strana.

U članu 7 je predviđeno da će članovi ovog predstavništva imati imunitet i privilegije kao i ruske diplomate u Srbiji, i to skladu sa Bečkom konvencijom iz 1961 koja reguliše boravak diplomata u stranoj zemlji. Ovim sporazumom su obuhvaćeni i članovi njihovih porodica.

 

Foto: STRINGER / AFP / Profimedia

Sprazumom je predviđen i način iznajmljivanja stanova, boravka i smeštaja, koji potpuno snosi Ruska Federacija. Ruska strana je, takođe, u članu 10 preuzela sve predviđene i nepredviđene troškove koji mogu nastati tokom boravka vojnih specijalista u Srbiji.

Združene taktičke vežbe Foto:FoNet/MOD

Inače, članovi porodica ruskog vojnog osoblja, u članu 11, oslobođeni su plaćanja svih carinskih dažbina i poreza na uvoz robe za ličnu upotrebu.

Član 18 predviđa i prekidanje ovog sporazuma putem diplomatskih kanala, a njegovo važenje prestaje 180 dana od donošenja odluke o njegovom prekidu.

Konačnu odluku o ratifikaciji sporazuma doneće Skupština Srbije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare