Foto: EPA/DJORJDE SAVIC

Povodom navoda da gradu Nišu od 29. jula praktično počinje da teče kamata od 6.313 evra dnevno po osnovu ugovora o kupovini zemljišta niškog aerodroma od Vojske Srbije 2009. godine, a koji više nije u njihovom vlasništvu, u Ministarastvu odbrane za Nova. rs kažu da se kamate za sad ne obračunavaju, već će ugovorene obaveze biti regulisane posebnim zaključkom Vlade, odnosno zaključenjem novog aneksa navedenog ugovora.

Da podsetimo, o ovoj situaciji javnost je nedavno alarmirala Nacionalna koalicija za decentralizaciju, koja godinama unazad prati slučaj prodaje aerodroma u Nišu. Kako je za Nova.rs rekao direktor ove organizacije Mladen Jovanović, grad Niš je pre dve godine ostao bez svog aerodroma, koji je tada praktično besplatno, sa celokupnom infrastrukturom koja se finansirala iz budžeta ovog grada, ali i zemljištem na kojem se nalazi, otišao u ruke države.

Deo zemljišta na kojem se aerodrom nalazi pripadao je Vojsci Srbije i ugovorom iz 2009. godine između tadašnjeg ministra odbrane Dragana Šutanovca i gradonačelnika Niša Miloša Simonovića, izvršena je prodaja.

Foto: Sasa Djordjevic/Promo

„Deo zemljišta na kojem se nalazi aerodrom je bio u vlasništvu Ministarstva odbrane i ovim ugovorom je grad Niš kupio taj deo zemljišta. Cifra je bila solidno visoka, ali grad je dobio mogućnost da svoj dug isplati eksproprijacijom drugog zemljišta koje bi poklonio vojsci, a dodatno se obavezao da izgradi izvestan broj stanova za vojsku. Ukoliko to ne ispuni u roku od 10 godina, gradu Nišu bi počela da se isplaćuje kamata od 6.313 evra dnevno. Taj rok je zvanično počeo 29. jula ove godine“, objasnio je Jovanović za Nova.rs i dodao da su gradske vlasti u Nišu godinama uveravale građane da će taj dug biti otpisan, sve dok ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović nije rekla da se to neće desiti.

Zato, kaže Jovanović, postoji mogućnost da građani Niša otplaćuju dugove za zemljište, koje odavno nije u njihovom vlasništvu, kao ni aerodrom.

U Ministarstvu odbrane, međutim, kažu da su ovo lažne informacije.

„Povodom još jednom ponovljenih lažnih informacija Nacionalne koalicije za decentralizaciju (NКD) koje su objavili pojedini mediji, u vezi sa plaćanjem kamate za zemljište aerodroma u Nišu, Ministarstvo odbrane radi istinitog obaveštavanja javnosti ponovo ukazuje da Grad Niš neće plaćati Ministarstvu odbrane 6.313 evra dnevno za kamatu na ime dugovanja za zemljište aerodroma“, navodi se u odgovoru ministarstva za Nova.rs i dodaje:

„Nacionalna koalicija za decentralizaciju objavila je deo Ugovora iz 2010. godine u lošoj nameri da obmane javnost i građane Niša. Međutim, Nacionalna koalicija za decentralizaciju nigde nije navela da postoji i Zaključak Vlade Republike Srbije iz 2018. godine u kojem je definisano da će ugovorene obaveze Grada Niša prema Ministarstvu odbrane biti regulisane posebnim zaključkom Vlade, odnosno zaključenjem novog aneksa navedenog ugovora“, piše u odgovoru Ministarstva odbrane na osnovu kojeg je logično zaključiti da se čeka novi aneks ugovora, u kojem će biti rešen i ovaj problem, odnosno još nije izvesno da se kamata neće isplaćivati.

„Još jednom ističemo da Ministarstvo odbrane nije predložilo pokretanje postupka utuženja niti potražuje od Grada Niša isplatu kamate u iznosu od 6.313 evra dnevno za zemljište aerodroma u Nišu, a Nacionalnu koaliciju za decentralizaciju pozivamo da prestane da objavljuje lažne informacije kojima uznemirava javnost“, zaključuju u ministarstvu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar