Foto: BETAPHOTO/EMIL VAS

Za predaju izbornih lista stranaka koje će učestvovati na predstojećim parlamentarnim izborima ostao je samo još jedan, a nekoliko političkih organizacija koje su ranije najavile učešće na predstojećim izborima još uvek nisu predali neopohodnih deset hiljada potpisa za učešće u izbornoj trci.

Republičkoj izbornoj komisiji svoju listu je prvo predala Srpska napredna stranka, koja će pod nazivom „Aleksandar Vučić – za našu decu“ nastupati na predstojećim izborima.

Pored SNS, na narednim izborima učestvovaće još dvanaest izbornih lista, među kojima su Socijalistička partija Srbije, Srpska radikalna stranka, Savez vojvođanskih Mađara, lista Aleksnadra Šapića – Pobeda za Srbiju, Pokret za obnovu Kraljevine Srbije, Ujedinjena demokratska Srbija, Stranka pravde i pomirenja Muamera Zukorlića, koalicija Metla 2020, Zdrava Srbija, SDA Sandžaka, Zavetnici, Narodni blok.

Pored ovih političkih organizacija, očekuje da do kraja sutrašnjeg dana izborne liste predaju i Pokret slobodnih građana, iz kojeg su poručili da su skupili neophodan broj potpisa za učešće u izbornoj trci.

„Evo samo da obradujem dušebrižnički deo tviter zajednice: skupili smo potpise. Od 10 hiljada potrebnih, skupili smo 14.000“, napisao je Sergej Trifunović, lider PSG, na svom Tviter nalogu.

Uz PSG, do kraja sutrašnjeg dana izbornu listu predaće i Liberalno demokratska partija. Kako je naveo izvor Nova.rs iz te partije, očekuje se da LDP do sutra uveče preda neophodne potpise.

„Na izborima nastupamo sa tradiconalnim manjinskim partnerima, a sve će biti poznato nakon sutrašnjeg dana“, poručuju iz LDP-a.

Prethodnog dana predstavnici pokreta „Jedan o pet miliona“ predali Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) potpise podrške građana njihovoj izbornoj listi na kojoj je se nalazi sto kandidata za poslanike u skupštini Srbije.

Iz koalicije „Nek maske padnu“ Nove i Zelene stranke takođe je najavljeno da će u toku sturašnjeg dana predati svoju izbornu listu sa neophodnih 10 hiljada potpisa za učešće u izbornoj trci.

 

Međutim, iz RIK-a je stigla informacija da ova organizacija u narednih 48 sati mora da ispravi nedostatke koje si registrovani, kako bi mogla da učestvuje u izbornoj trci. Kako je navedeno, utvrđeno je da umesto 10 hiljada potpisa koliko je potrebno za prijavu izborne liste, pravno valjano 9.268.

Takođe, velika je nepoznanica dokle su sa potpisima stigle desničarske organizacije Levijatan i Srpska desnica, koje su ranije najavljivale učešće na izborima, zbog kojeg je organizacija Miše Vacića pre epidemije koronavirusa bila u aktivnoj kampanji, osnivajući opštinske odbore širom Srbije.

U pokretu “1 od 5 miliona” isticali su ranije da nemaju dilemu da Srpska napredna stranka prikuplja potpise za stranku koju vodi Miša Vacić.  Oni su izneli dokumenta za koja tvrde da su im stigla direktno iz Srpske desnice, koja ukazuju na raspodelu mandata pre nego što su izbori uopšte održani, prenosi N1.

“Bivši član njihovog izbornog štaba nam je poslao dokumenta na kojima su popisane opštine u kojima oni izlaze na izbore i broj odbornika koje spremaju”, navela Moma Kovačević iz Pokreta “1 od 5 miliona”.

Ubrzo je lide Srpske desnice Miša Vacić demantovao da im potpise prikupljaju naprednjaci i tvrdi – informacija nije mogla da potekne od njihovog bivšeg člana, jer se iz Srpske desnice niko nije iščlanio.

„Reč je o jednoj poluinformaciji koja ima zlu konotaciju. Činjenica je da izlazimo na izbore u 48 lokalnih samouprava i to je javna informacija, jer svako ko se kandiduje na lokalnim izborima mora da od opštinske izborne komisije preuzme materijal. Tako da – nije istina, evo gledam u oči sve ljude koji gledaju ovo. Nije istina”, naveo je Vacić.

S druge strane, ne postoji dovoljno informacija ni šta se događa u pokretu Levijatan, čiji je lider Pavle Bihali organizovao konferenciju za medije u kojoj je poručivao da će ta stranka da bude deo izborne trke.#related-news_1

Sa izbornim sloganom “Pravo na život”, ovaj pokret je najavljivao svoju kampanju za ulazak u Skupštinu i opštinske odbore. Oni su tada najavljivali da će se kandidovati u mestima gde su identifikovali najveće probleme po pitanju položaja životinja i nejači.

“Ovo je idealan trenutak da poručimo gospodi iz opština da su njihove ‘trange frange’ kombinacije gotove. Jasno ćemo ih prokazivati, ne gledajući iz koje su stranke.”, izjavio je Bihali na konferenciji za novinare održanoj u februaru.

Očekuje se da javnost u Srbiji do sutra sazna šta se dogodilo sa prijavama ovih dveju organizacija, koje su svakako među najzvučnijim pokretima koji su najavili učešće na izborima, ali, po svemu sudeći, imaju problema sa prikupljanjem potpisa.

Podsetimo, parlamentarni izbori održaće se u nedelju 21. juna.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar