Foto: BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO

Pokret Levijatan će samostalno učestvovati na parlamentarnim i lokalnim izborima u "petnaestak opština" u Srbiji.

Sa izbornim sloganom „Pravo na život“, ovaj pokret će započeti svoju kampanju za ulazak u Skupštinu i opštinske odbore. Prema rečima njihovog predsednika, Pavla Bihalija, oni će se kandidovati u mestima gde su identifikovali najveće probleme po pitanju položaja životinja i nejači. 

„Ovo je idealan trenutak da poručimo gospodi iz opština da su njihove ‘trange frange’ kombinacije gotove. Jasno ćemo ih prokazivati, ne gledajući iz koje su stranke.“, izjavio je Bihali na konferenciji za novinare.

On je dodao da Levijatan ne interesuju koalicije, te da će samostalno učesvovati na izborima:

„Ne interesuju nas ni opozicija, ni pozicija. Izlazimo na izbore sa temama kao što su zaštita dece i životinja, edukacija mladih o veri, briga o ženama i svim ostalim ugroženim kategorijama“, kaže Bihali.

Nacistička obeležja deo identiteta pokreta

Na njihovom zvaničnom sajtu, navodi se da su osnovani 2015. godine, te da se bave lečenjem životno ugroženih i zlostavljanih životinja.

Vrlo brzo se pokazalo da se brigu o životinjama vodi ultradesničarski pokret, čiji su pripadnici bliski sa članovima neonacističkih organizicija. Njihove akcije spašavanja životinja su često na ivici zakona. Upravo je zbog toga u novembru 2018. godine, po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, usled postojanja sumnje da je izvršio krivično delo ugrožavanja sigurnosti, priveden lider ovog pokreta, Pavle Bihali. Kako je tada MUP naveo, on je, zajedno sa Aleksandrom Buhancem, takođe članom Levijatana, preko društvenih mreža pretio jednom azilu za pse. 

Agresivnost, pretnje i ugrožavanje bezbednosti drugih lica, narativ je kojim se članovi ovog pokreta neretko služe.

Početkom 2017. godine, na Fejsbuku je objavljena fotografija šestorice istetoviranih muškaraca sa fantomkama, odevenih u majice sa logom Levijatana. Oni su se tada obratili zlostavljačima životinja, sa porukama „ne diraj životinje, naći ćemo te“ i „nekada si sejao strah, a sada je strah došao po tebe“.

Vizuelni identitet ove organizacije, koja se bori protiv nasilja nad životinjama, čini crna odeća i logo boksera sa kandžama. Njihovi članovi koriste i simbole koji nalikuju onima iz Trećeg Rajha. Tome svedoči i fotografija, objavljena pre godinu dana na društvenim mrežama, na kojoj poziraju četvorica članova ovog pokreta, a gde jedan od njih na svojim leđima nosi amblem sličan onom koji se koristio u nacističkoj Nemačkoj.

Slučajno ili ne, tetovaža lidera ovog pokreta, Pavla Bihalija je amblemu „Totenkopfa“, odnosno oklopne SS divizije „Mrtvačka glava“, ozloglašene grupe čuvara koncentracionih logora, odgovornih za brojne zločine učinjene u Drugom svetskom ratu.

Da li iz ideoloških razloga ili nečeg drugog, Romi su česta meta predstavnika ovog pokreta. U jesen 2019. godine, na društvenim mrežama pojavio se snimak na kojem se vidi kako pripadnici Levijatana, zajedno sa članovima pokreta „Srbska čast“, u niškom naselju „Crvena zvezda“, oduzimaju konja dečaku romske nacionalosti. Oni su tada tvrdili da je maloletnik zlostavljao životinju, a svoju potragu za njim, u naselju gde živi su, takođe, snimili.