Vladimir Dimitrijević Republička izborna komisija RIK Foto:A.K./ATAImages

Republička izborna komisija (RIK) proglasila je na današnjoj sednici izborne liste "Ruska stranka - Slobodan Nikolić" i "Čedomir Jovanović - Mora drugačije" za parlamentarne izbore koji će biti održani 17. decembra.

RIK je odbio da proglasi manjinsku listu „Ruski manjinski savez – Pavle Bihali Gavrin – Dr Hristot Aleksopulos – Srpsko-ruska partija Vukovi – Srpsko-grčki pokret“, jer je od neophodnih 5.000 potpisa, imala 1.319 pravno valjanih.

Član RIK-a Srđan Zoraja kazao je da su većinu tih potpisa overile Opštinska uprava u Vranju i Gradska opština Novi Beograd, a da je, nakon što ih je RIK kontaktirao, utvrđeno da se Opštinskoj upravi u Vranju nije obratio niko sa te izborne liste, dok je Gradska opština Novi Beograd potvrdila da je overila 313 izjava birača.

Lista „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“ proglašena je nakon što je dostavila 397 pravno valjanih izjava birača koje su nedostajale nakon predaje, od potrebnih 186.

Pročitajte još

Odbijen je prigovor pojedinih članova RIK-a da Ruska stranka nije zaista manjinska i da bi trebalo zatražiti stav Nacionalnog saveta ruske nacionalne manjine, uz obrazloženje predsednika RIK-a Vladimira Dimitrijevića da je Upravni sud 2020. godine doneo rešenje da ta stranka ima pravo da bude manjinska.

Lista „Ruska stranka – Slobodan Nikolić“ dobila je status manjinske glasovima 16 članova RIK-a, dok je 10 glasalo protiv, a jedan bio uzdržan.

Lista „Čedomir Jovanović – Mora drugačije“ proglašena je nakon što je dostavila 573 pravno valjane izjave birača koje su nedostajale, od potrebnih 237.

Republička izborna komisija do danas je proglasila 17 izbornih lista za parlamentarne izbore koji će biti održani 17. decembra.

BONUS VIDEO Članovi GIK otkrili nove falsifikate u predatim izbornim listama: Bojana Maljević na listi Usamea Zukorlića, ime Jelene Zorić na dve izborne liste

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar