Foto:Nemanja Jovanović

Do parlamentarnih izbora u Srbiji ostalo je još šest dana, a istraživači javnog menja saglasni su da bi lista oko Srpske napredne stranke mogla da osvoji i oko 60 odsto glasova, za Socijalističku partiju Srbije opredeliće se oko 13 procenata birača, a sagovornici portala Nova.rs ocenjuju i da će verovatno pokret SPAS Aleksandra Šapića preći cenzus i ući u republičku skupštinu. U igri za poslaničke mandate su i Pokret slobodnih građana, Metla i Srpska radikalna stranka.

Predstojeći izbori neće biti neizvesni kada je reč o pobedniku – očekuje se da će koalicija koju predvodi SNS dobiti ubedljivo najviše glasova.

Najveća nepoznanica u ovom trenutku je ko će preći sniženi cenzus od tri odsto i kolika će biti izlaznost, kao i da li će SPS osvojiti više glasova nego na prethodnim izborima, budući da je lider te stranke Ivica Dačić izjavio da će podneti ostavku ukoliko se to ne dogodi.

Đorđe Vukadnović, urednik Nove srpske političke misli, navodi da će sutra imati rezultate njihovog istraživanja, ali da prema preliminarnoj proceni, uzimajući u obzir navode onih koji sigurno izlaze na zbore, osim SNS i SPS-a i eventualno SPAS-a, svi ostali su ispod crte.

Foto: medija centar beograd

„Uključujući radikale, PSG, Metla, DJB… Ako ne bude neke velike promene, može se dogoditi da tamo i ostanu. Ipak, očekujem da će bar neki od pomenutih naći mesto i da će vlast stvoriti uslove da se neki od njih provuku, da ne bude da se ‘džaba krečilo’ za smanjenje cenzusa“, smatra Vukadinović.

On kaže da će socijalisti nesumnjivo biti dvocifreni, ali da će procenat glasova zavisiti od izlaznosti, kao i da njima i SRS-u odgovora da manji broj birača izađe na birališta.

Izlaznost manja od 50 odsto

Naši sagovornici imaju različite procene izlaznosti, ali i jedan i drugi ocenjuju da će ona biti ispod 50 odsto. Pejić navodi da će izlaznost biti oko 46 odsto, dok Vukadinović smatra da će na birališta izaći između 40 i 45 odsto građana.

„Na predsedničkim izborima bila je oko 54,3 odsto. Imajući u vidu da svake godine 40.000 ljudi više umre nego što se rodi, uz efekat bojkota, straha od korone… biće ozbiljnog osipanja onih koji izlaze na izbore“, zaključuje Vukadnović.

„Kod SPS postoji dilema da li će biti bliži 10 odsto ili 15 odsto, a najverovatnije će biti između toga. Što se tiče obećanja Dačića da će podneti ostavku, ostalo je nejasno da li je mislio na broj glasova ili na procenat. Manje procenata sigurno neće osvojiti. Što se toga tiče, s obzirom na bojkot, može mirno da spava“, ističe Vukadinović.

„UDS bez šanse“

On ocenjuje da bi naprednjaci mogli da idu i na više od 60 odsto, ali ističe da su Aleksandru Vučiću u ovom trenutku potrebniji procenti izlaznosti, nego procenti glasova koje će osvojiti koalicija oko SNS.

„Što veći procenat glasova za njega, to će biti manje mesta za one male. Mnogi su ranije pominjali da UDS ima šanse da pređe cenzus, ali po našim istraživanjima, oni su apsolutno bez šanse. Biće niži i od Zavetnika“, navodi urednik NSPM, koji dodaje da je po njemu nepoznanica kako će proći PSG, koji je pre odluke o bojkotu stajao „solidno“.

Ni Vladimir Pejić iz agencije Faktor plus ne može sa sigurnošću da kaže da će taj pokret preći cenzus. On za Nova.rs navodi da u njihovim istraživanjima ima velike amplitude “od sjaja do očaja”, na šta u najvećoj meri utiče ponašanje lidera PSG-a Sergeja Trifunovića.

Foto: Medija centar Beograd

„On jeste oživeo taj pokret, ali njegovo karakteristično ponašanje izaziva reakcije, nekad pozitivne, nekad negativne. Prvo mu je podrška bila jača, da bi potom spasnula. Nepostojanje konzistentnosti u njegovom ponašanju dovodi do promena u raspoloženju birača prema njemu. Iako je prema našim istraživanjima na oko četiri odsto, ja nisam siguran da će preći cenzus, upravo zbog oscilacija. Na dan izbora može doći do skoka njegovog rejtinga, ali i do pada“, zaključuje Pejić.

Osim SRS, prema istraživanju ove agencije, cenzus će još preći SPAS i SRS, dok je pokret Metla na ivici – oko tri odsto.

„Po našim istraživanjima SPAS je sada na oko 4,9 odsto, a može da ide i više, dok je SRS na oko 3,5 odsto. Ta stranka i dalje ima svoje pristalice i imaju realne šanse da uđu u parlament, naročito ako bude manja izlaznost“, navodi Pejić.

On dodaje da su u porastu i Zavetnici i POKS, te da ga ne bi čudilo da pređu cenzus, ali ni da osvoje 1,5 odsto glasova.

„DJB nemamo trenutno preko cenzusa, na oko dva odsto je, ali Saša Radulović je kontroverzan i može da napravi neki potez koji će da ga vine. Imao je dobar nastup u Utisku nedelje. Posle toga je njegov rejting skočio i povećano je interesovanje za ono što on govori“, navodi Pejić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare