Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Iako ima Kancelariju za saradnju s Rusijom i Kinom, Srbija nema ambasadora u Pekingu, Marko Đurić još nije zvanično postavljen u Vašingtonu, a predstavnike nemamo ni Zagrebu, Skoplju i Tirani. Zvanični Beograd je bez najviših diplomata u čak 24 od 69 zemalja u kojima imamo ambasade, što je prema oceni stručnjaka odraz jednog rasula koje u Ministarstvu spoljnih poslova postoji godinama unazad, ali i toga što Srbija nema Vladu već četiri meseca.

U trenutku dok Srbija odbrojava poslednje dane do otkrivanja tog konačnog sastava nove Vlade Srbije, situacija u polju diplomatije je poražavajuća. Čak trećina država u kojima Srbija ima svoja predstavništva je bez ambasadora, pa nas u njima predstavljaju otpravnici poslova.

Tako Beograd u Kini i SAD nema ambasadore i generalne konzule, odnosno iščekuje se njihovo imenovanje upravo u ovim državama. Otpravnici poslova, kako su već pisali mediji, predstavljaju nas u čak 24 ambasade širom sveta, od Japana, Kine, Koreje, Azerbejdžana, Belorusije, Izraela, Maroka, Libije, do Kanade, Brazila, Norveške. Prazno je i mesto šefa misije pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku.

Mandati ambasadorima istekli su i u zemljama u regionu, tačnije u Hrvatskoj, Albaniji i Severnoj Makedoniji.

Jakšić: Većina ambasadora nije ni za domara

Komentarišući ovu situaciju i potencijalnu štetu koju Srbija može zbog ovoga trpeti, spoljnopolitički analitičar Boško Jakšić za Nova.rs kaže da je to jedan veliki problem.

„Kad imate ambasadora onda imate operativnu komunikaciju te zemlje i Beograda. Kad toga nema, celu stvar preuzimaju otpravnici poslova, koji su često bez kredibiliteta za taj posao, a koji u strahu za svoj položaj često šalju neverodostojne izveštaje, analize i depeše. Ministrastvo spoljnih poslova, inače, hronično pati od problema sa nedostatkom informacija i komunikacije sa ambasadorima. A kad nemate ni ambasadora onda se toj zemlji šalje loša poruka, zapostavljate je činjenicom da se niste ni potrudili da izaberete čoveka koji će vas predstavljati“, navodi Jakšić.

Problem je, kako ističe, i to što se u MSP mahom zapošljavaju ljudi po partijskoj liniji, a ne na osnovu stručnosti.
„Onda su tu normalno i loši rezultati. Ova mesta o kojima pričamo, a koja nisu popunjena očigledno će biti neka vrsta sinekura i čeka se ko će biti nagrađen. Poslednji primer je Marko Đurić, za koga se ne zna kojim kredibilitetom je zaslužio ovako važno mesto. Činjenica je da bar polovina naših ambasadora ne zaslužuju da budu čak ni domari u tim ambasadama“, zaključuje Jakšić.

Milivojević: Nema Vlade, pa nema ni ambasadora

Karijerni diplomata Zoran Milivojević za Nova.rs dodatno objašnjava da je razlog tome to što Srbija četiri meseca nema Vladu.

Foto: TANJUG/ TANJA VALIC/ nr

„Svakako nije dobro kada nemate pune odnose sa neko državom. Čim nemate ambasadore, nemate ni punu saradnju, jer se i nivo i kvalitet odnosa dve države meri time da li ste zastupljeni na nivou ambasadora. A istina je da dok nemamo Vladu ne možemo ni da ih imenujemo. To ne može da radi tehnička Vlada koju smo imali u proteklih gotovo četiri meseca, ovo je posao i nadležnost isključivo Vlade u punoj funkciji“, navodi Milivojević i dodaje da je više nego poželjno da se ovaj problem što pre reši.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare