Beogradski izbori

Srpska napredna stranka i Socijalistička partija Srbije, na osnovu 81,5 odsto obrađenog uzorka, imaju blagu većinu u Beogradu. Prema podacima IPSOS-a i CeSIDa, te dve stranke zajedno dobiće 56 mandata, dok je ostatak opozicije na 54. Tu su uračunati i mandati Zavetnika, pokreta koji je najavio razgovor sa Aleksandrom Vučićem. Sa njima bi vlast imala opipljivu većinu.

Ipos i Cesid objavili su podatke o broju osvojenih glasova, ali i mandata u budućem sazivu Skupštine Beograda, a na osnovu 81,5 odsto obrađenog uzorka.

Prema tim podacima, lista oko SNS osvojila je 39,1 odsto glasova, odnosno 48 mandata, dok je SPS dobio 7 odsto glasova i 8 odborničkih mesta u beogradskom parlamentu. To znači da te dve stranke, ukoliko budu ušle ponovo u koaliciju, imaju zajedno 56 mandata.

Cela opozicija, ukoliko u nju uračunamo i Zavetnike koji su najavili mogućnost razgovora sa Aleksandrom Vučićem, ima 54 mandata. Bez pokreta Zavetnici koji predvodi Milica Đurđević Stamenkovski, opozicione stranke, na osnovu do sad obrađenog uzorka, imaće zajedno 50 mandata.

Prema proceni Ipsosa i Cesida, lista Ujedinjeni za pobedu Beograda – Vladeta Janković osvojila je 20,1 odsto ili 26 mandata, a koalicija Moramo 10,4 odsto  ili 13 mandata.

Koalicija NADA koju predvodi Miloš Jovanović dobila je 6,2 odsto glasova ili 7 mandata, a pokret Dveri u koaliciji sa POKS-om 3,6 odsto ili 4 mandata.

Zavetnici su u glavnom gradu dobili 3,7 odsto glasova ili 4 mandata.

Na ivici cenzusa još je lista „Ajmo ljudi“ koju predvodi Duško Vujošević. Ta koalicija osvojila je 2,8 odsto glasova, prema do sada obrađenom uzorku.

BONUS VIDEO St. Protić: Desne stranke bliže režimu, jedan mandat odlučivaće o Beogradu

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare