Foto: N1 ; Goran Srdanov

Nakon kraćeg zatišja u Demokratskoj stranci ponovo su podignute tenzije, ovog puta zbog slanja poziva za sednicu Glavnog odbora, a onda i odbijanja poslušnosti predsedniku DS-a Zoranu Lutovcu. Iako pojedini funkcioneri na društvenim mrežama navode da je posle toga otpušteno 10 žena iz te stranke, potpredsednica demokrata Dragana Rakić za portal Nova.rs kaže da je deo tehničkog osoblja, njih ukupno 15, suspendovano u trajanju od 15 dana, jer su “odbili radnu obavezu da postupaju po odlukama predsednika stranke i Predsedništva”.

Okidač za novi (javni) sukob bilo je slanje poziva za sednicu Glavnog odbora, koja se posle više odlaganja održava sutra. Sudeći po izjavi Zorana Lutovca, sekretar stranke je mimo njegovog znanja i saglasnosti poslao pozive za taj događaj, po spisku koji je zaključen još 8. marta, pa je poziv stigao i nekim funkcionerima koji više nisu članovi GO, a pojedini se nalaze i na izbornim listama drugih stranaka.

Kako je Nova.rs ranije objavila, ažurirani spisak koji je pripremio Lutovac, zaposleni u Sekretarijatu su odbili da pošalju, pa je on to učinio sa svog ličnog mejla. Inače, prema Poslovniku GO DS-a spisak članova za sednicu tog stranačkog tela zaključuje se pet dana pre njenog održavanja, a po Statutu saziva je predsednik.

Nakon incidenta sa slanjem poziva za sednicu GO, na društevnim mrežama spekulisalo se da su u DS deljeni otkazi, a funkcioner te partije Balša Božović objavio je danas na Tviteru da je juče protivzakonito predsednik DS otpustio 10 žena iz centrale te partije.

Foto: N1

„Godinama se borim da osam žena, profesorki iz Ćuprije, bude vraćeno na posao. Šta sada da kažem kada me pitaju za predsednika moje stranke koji je juče protivzakonito otpustio 10 žena iz centrale Demokratske stranke“, naveo je Božović.

Ipak, sudeći po dokumentaciji koja je objavljena na društvenim mrežama, otvorenom pismu zaposlenih u DS-u i izjavi potpredsednice DS-a Dragane Rakić, niko nije otpušten, već je 15 osoba suspendovano.

Rakićeva za Nova.rs kaže da je priča o otkazima „još jedna u nizu laži kojima se želi diskreditovati Lutovac i rukovodstvo stranke“.

Dragana Rakić Foto: Zoran Lončarević/Nova.rs

„Istina je da je deo zaposlenih tehničkih lica dobio privremenu suspenziju u trajanju od 15 dana. Razlog je što je radno osoblje odbilo radnu obavezu da postupa po odlukama predsednika i Predsedništva. Žao mi je što je deo zaposlenih izmanipulisan od strane Kene, Balše Božovića i nekolicine njihovih sledbenika koji u javnosti pokušavaju da se predstave kao spasioci DS-a od svih nas demokrata opredeljenih da budemo beskompromisna opozicija kriminalnom režimu“, ističe ona.

Otvoreno pismo Lutovcu, a on ćuti

Inače, 15 suspendovanih u DS-u danas su poslali otvoreno pismo Zoranu Lutovcu, u kom su naveli da su nakon decenija „borbe protiv nepravde i diktature“, doživeli u svojoj Demokratskoj stranci progon i osude. Oni su istakli da su potreseni zbog ovolikog „gaženja po temeljima koji su sagrađeni mnogo pre no što je Zoran Lutovac i grupa njegovih istomišljenika pokušala od DS da napravi privatni klub ljubitelja teških reči i neosnovanih optužbi“.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Oni kažu i da su godinama savesno i posvećeno radili u centrali DS i izbegavali izjašnjavanja i svrstavanja, kao i da su bez predrasuda prihvatili izbor Lutovca za predsednika stranke i to u vremenima koja su za istinske demokrate bila nemilosrdna. A kako tvrde, postali su svedoci autokratskog modela u samoj stranci koja se preobrazila u svoju suprotnost, zbog „nesposobnosti i nedoraslosti rukovodstva“.

„Sve se promenilo u odnosu kada je opstanak na funkciji postalo biti ili ne biti. Od nas je traženo saučesništvo u bezakonju. Na to ni u sredu, ni danas, nikada nećemo pristati“, poručilo je 15 suspendovanih, uprkos tome što, kako su naveli, mogu ostati bez posla ako sud potvrdi odluku predsednika DS.

Novinari portala Nova.rs danas su, ali i prethodnih dana, pokušali da stupe u kontakt sa Zoranom Lutovcem, ali on nije odgovarao na naše pozive, niti na SMS poruke.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare