Posle razotkrivanja kupovine glasova preko kol centra Srpske napredne stranke, televiziji N1 javio se nekadašnji radnik kompanije Prointer koji navodi da je pred izbore u junu 2020. svedočio gotovo istovetnoj situaciji. Predsednik Srbije iz Dubaija poručuje da nema ništa sporno u radu kol centra, a novinarka CINS-a Ivana Milosavljević, kaže da predsednik nije odgovorio na prava pitanja jer nije sporan kol centar kao takav, već što se u njemu kupuju glasovi.

Građanin, koji je insistirao da ostane anoniman, navodi za N1 da je pred parlamentarne izbore 2020. kol centar SNS radio na isti način kao što je to razotkriveno u priči CINS-a ove godine, samo što je tada, pre velike inflacije, glas nominalno vredeo manje.

„Na dan izbora ispred same firme na stepeništu počeli su da se skupljaju ljudi. Dnevnica je u tom datom momentu bila između 3 i 6 hiljada za 4-5 sati obavljana posla, uz to su naravno i dobijali vodu i koliko se sećam po sendvič“, kaže sagovornik N1.

On navodi i da je radio u firmi Prointer i da je ta kompanija pred izbore u junu 2020. ustupila prostor kol centru SNS-a i opremila ga sa 200 laptopova spremnih za rad.

Firma je zbog bliske saradnje sa SNS-om dobijala tendere za servisiranje opreme u Telekomu, javnim preduzećima, kladionicama, itd.
Opozicioni poslanici u parlamentu su godinama firmu Prointer dovodili u vezu sa Slavišom Kokezom, bivšim predsednikom FSS i članom SNS. Vlasnik Prointera je Slobodan Kvrgić koji je Kokezi prodao, pa onda ponovo od njega kupio, kompaniju Eurosalon.

Iz Dubaija, predsednik poručuje da kršenja zakona nema, ali odgovor na pitanje da li se radi o kupovini glasova, građani nisu mogli da čuju.

„To je deo svake ozbiljne kampanje. I ne vidim šta je tu problem“, kaže predsednik, a na konstataciju novinarke da je možda problem što se to plaća, dodaje:

„Negde plaćate, negde imate volontere, koji rade zato što su članovi stranke, a negde plaćate ljude kao profesionalce koji su tu da pomognu.“

Vučić je izostavio da je od profesionalaca traži da pošalju dokaz za koga su glasali da bi uopšte radili, kako je to nedvosmisleno pokazalo istraživanje CINS-ove novinarke Ivane Milosavljević.

„Meni je traženo da glasam i fotografišem svoj listić, što je bio uslov da krenem da radim u tom kol centru. Ono što je možda najproblematičnije je da nije prokomentarisao ništa o tome da se dnevnice isplaćuju na ruke, a da je poreklo tog novca apsolutno nepoznato“, kaže ona.

Navodi predsednika Srbije da rad kol centra Srpske napredne stranke nije kažnjiv, sudija Apelacionog suda Miodrag Majić ocenjuje kao neistinite. On je citirao krivični zakonik.

„Da je to nezakonito i itekako krivično kažnjivo. Član krivičnog zakonika 156 upravo govori o nedozvoljenom nuđenju nagrade za glasanje na određeni način“, ističe Majić.

Nema odgovora ni na pitanje otkuda u bazi kol centra SNS-a podaci građana poput JMBG-a, adresa i podataka na kojim biračkim mestima ti građani glasaju.

***

BONUS VIDEO – Bez reakcije institucija u slučaju kol centra Srpske napredne stranke 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar