Foto: N1

Član Resornog odbora Pokreta slobodna Srbija za saobraćaj Milan Savić ocenio je danas da bi gašenjem JKP Infostan u Beogradu bilo zaustavljeno partijsko zapošljavanje, a u budžetu grada bi ostalo 10 miliona evra za drugačije namene.

Ostvareni prihodi Infostana u 2019. godini bili su 1.234.653.000 dinara ili 10.510.386 evra, a troškovi zarade sa 267 radnika 459.082.000 dinara.

To znači da je svaki zaposleni na mesečnom nivou dobio bruto platu u iznosu od 143.284 dinara ili 1.219 evra, istakao je Savić u pisanoj izjavi.

Infostan naplaćuje usluge za više javnih preduzeća -EPS distribuciju, Gradsko stambeno, Gradsku čistoću, Beogradske elektrane i Beogradski vodovod i kanalizaciju.

U zemljama zapadne Evrope ovakva naplata ne postoji, jer svako preduzeće kontroliše i naplaćuje svoje usluge i one građane ne koštaju ništa, jer su već u ceni usluge koja im ova preduzeća pružaju.

Ako je prema dostupnim podacima ovom uslugom obuhvaćeno 650.000 domaćinstava u Beogradu, kada se prostom računicom podele brojke, dobije se da svako domaćinstvo finansira Infostan sa 16 eura godišnje, ukazao je Savić.

Možda to ne izgleda mnogo, navodi on, ali u igri velikih brojeva to je 10,5 miliona evra godišnje.

Svako javno preduzeće očitava svoju potrošnju i dostavlja podatke Infostanu koji samo obradi i štampa uplatnice.

Pored toga, sve što naplate kroz kamate i sudske troškove od nesavesnih korisnika, ostavljaju sebi na računu, a samo osnovnu sumu prosleđuju javnim preduzećima, koja ni nemaju uvid u tužbe i dugovanja, predočio je Savić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare