Foto: Filip Krainčanić, Tanjug

Niz opozicionih političara zatražio je od Aleksandra Vučića da omogući raspisivanje vanrednih beogradskih izbora, koje je svojevremeno i obećao. Ipak, lider DS Zoran Lutovac navodi da su to pojedinačni zahtevi i da to treba bude rezultate dogovora, te se on zalaže za “prave” izbore na svim nivoima, uz prethodno formiranje prelazne vlade. Upitan da li se zalaže za raspisivanje beogradskih izbora, Đorđe Miketić, poslanik stranke Zajedno, kaže da prvo moraju da se ispune zahtevi građana i onda mogu na izbore.

PROČITAJTE JOŠ...

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić svojevremeno je izjavio da je dovoljno da mu samo jedan opozicionar zatraži izbore i dobiće ih. Ipak, sada govori da ih niko nije tražio, iako su to zahtevali redom lider SSP Dragan Đilas, Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka, Dobrica Veselinović, jedan od lidera Zeleno levog fronta…

Podršku opozicionarima koji traže beogradske izbore automatski ne daje Zoran Lutovac, predsednik DS. On kaže da Vučić još jednom baca udicu sa beogradskim izborima kao mamcem, kako bi skrenuo pažnju sa protesta zbog opšteg nezadovoljstva, nasilja i neodgovornosti u Bačkoj Palanci, kao i kako bi utupio oštricu tih protesta ili ih ugasio.

Foto:A.K./ATAImages

Lutovac za Nova.rs navodi da to o čemu Vučić priča nisu pravi izbori, nego ogranizovana krađa izbora.

“Nama su potrebni pravi izbori na svim nivoima, a to podrazumeva stvaranje prelazne vlade, koja bi obezbedila uslove za održavanje takvih izbora”, kaže Lutovac.

Na dodatna pitanja, on odgovara da beogradski izbori pre svega treba da budu razdvojeni i pravi izbori, a ne izbori, gde kao kod njega “u ulazu bude prijavljeno 40 ljudi koje niko nije video”

“To nisu izbori. To je krađa, lažiranja. Nisam ja protiv izbora, ali moramo da stanemo i mi i građani da se izborimo za ono što jesu izbori. Moramo da se izborimo za prave izbore, da budemo uporni”, odgovara Lutovac.

Upitan ako bi deo opozicije tražio zvanično od Vučića da raspiše beogradske izbore, da li bi to podržao, on navodi da ne može neko sada da izađe i kaže “ja tražim izbore”. Na našu konstataciju da pojedini opozicionari izlaze sa takvim izjavama, on navodi da “ti što traže neka objašnjavaju”.

“Koordinacija i usaglašavanje dogovora su važni. Ovo su samo pojedinačni stavovi i ja ih ne uzimam u obzir”, dodaje on.

Ukoliko bi se o tome razgovaralo na nekom sastanku, Lutovac kaže da bi “insistirao na tome da se bore za prave izbore, a ne da pristaju na to da budemo unapred pokradeni”.

“Da svi stanemo iza tog stava i da tražimo podršku građana i na protestima i na međunarodnim forumima. To da bude čvrst stav”, ističe lider DS.

Miketić: Prvo ispuniti zahteve građana

Đorđe Miketić iz stranke Zajedno kaže da je ta partija prva krenula da se sprema za beogradske izbore, ali da je prvo potrebno da se ispune zahtevi građana.

“Još zimus smo organizovali predizbore, sa sedmoro odličnih kandidata, izvrsnih biografija, nekih i vanstranačkih, koji sada čine naš tim za Beograd. U procesu je učestvovalo 7.000 građana koje ćemo pozvati da pomognu u čuvanju kutija. Ali prvo zahtevi građana da se ispune, a ne političara! To se Vučić pravi da ne razume jer želi da ugasi proteste”, navodi Miketić za Nova.rs.

Đorđe Miketić Foto: Milos Tesic/ATAImages

On kaže da tek tek kada budu ispunjeni zahtevi protesta, kada budu “razmontirani generatori nasilja i repetitori mržnje, tada mogu na izbore”.

“I na tim izborima oslobađamo Beograd, zaustavljamo njegovo rušenje i preispitujemo sve što su do sada uradili“, ističe Miketić.

Upitan da li sve ovo važi u slučaju razdvojenih izbora u Beogradu, on kaže da su tražili razdvojene izbore još krajem godine.

“Previše raspredamo o njihovim mamcima izbora koje nam bacaju. Neka ih raspišu više. Neka Ana podnese tu ostavku koju je najavila kad je nakon propalog kontramitinga na protestu ‘Srbija protiv nasilja’ bilo 100.000 ljudi. Ali oni nas ovim pričama zamajavaju samo da bi razvodnili proteste. Šapić je ionako izgubljen slučaj, samo je pitanje trenutka”, navodi Miketić.

Vučić: Nudio sam 50 puta izbore

Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da je beogradske izbore nudio 50 puta, ali da mu ih niko nije tražio.

“Hoćete beogradske izbore, nema problema, dajte da sednemo i dogovorimo se da li će biti decembar, april, maj. Mi ćemo da pružimo tu mogućnost u svakom trenutku kada hoćete beogradske izbore neka nas obaveste, ali moram da priznam da sam slušao da neće nijedne izbore. Hoćete izbore? Dobićete ih. Mi imamo i legalitet i legitimitet u Beogradu, ali kad god hoćete možemo na izbore“, odgovarao je Vučić na pitanja novinara televizije Nova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar