Branka Prpa
Foto: Printscreen FoNet/video

Istoričarka Branka Prpa izjavila je u intervjuu za nedeljnik Novi magazin da postoji opasnost od trećeg svetskog rata i da Srbija u podeljenom svetu ne treba da se opredeli - ne treba da kaže ni da je u pravu Rusija, ni da je u pravu Ukrajina.

„Ovo nije naša igra, opredelimo li se, bićemo gubitnici“, rekla je Prpa i dodala da je tu Josip Broz prava paradigma balansiranja u svetu velikih i moćnih – moraš imati dobre odnose s jedinima i drugima, ali ne opredeljuješ se, i na tome je nastala nesvrstanost, koja je imala veliki uticaj u hladnoratovskom dobu.

„Mi ne treba da ulazimo u ovaj sukob, ni da kažemo u pravu je Rusija, ni u pravu je Ukrajina. Građani mogu da misle šta žele, ali državna politika mora biti ozbiljna i svesna konsekvenci“, ocenila je Prpa u intervjuu za Novi magazin.

Navodeći da je predsednik Srbije Aleksandar Vučića rekao da je većina građana protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju, ali da on neće da podilazi javnosti već će donositi odluke koje su najbolje po zemlju, Prpa je upitala da li je on pametniji od sedam miliona ljudi koji su mu omogućili da bude tu gde jeste.

„On nije suveren, on je kao i svaki političar potrošna roba, a narod je suveren. Dakle, mora se raspisati referendum za ulazak u EU ili će nastati užasna kriza. Lično mislim da sada nije trenutak za ulazak, EU je kao brod na uzburkanom moru, s pomahnitalim kormilarom, pijanim mornarima i putnicima koji povraćaju“, navela je Prpa.

Upitana da li pribojava većeg sukoba od ovog sadašnjeg na tlu Ukrajine, ona je rekla da je sve moguće i ukazala da nema ozbiljnih predloga za pregovore, samo nove sankcije i nove isporuke oružja, zapravo, samo stimulisanje sukoba i rata.

Pročitajte još:

„Mi u Evropi živimo Matriks, bez svesti o realnosti, a jesmo u opasnosti od trećeg svetskog rata, jer ovoliko podgrevanje atmosfere može dovesti do teškog incidenta, budalaštine posle koje više neće biti ishoda rata“, kazala je Branka Prpa.

Kako je navela, ukinuta je diplomatija, donose se naredbe i prenose, Blinken kaže da Amerika postavlja poredak iako postoje druge države, suverenitet, svet je multikulturalan, multinacionalan, multikonfesionalan, ne može se nametati jedan poredak.

„Evropa je, kako sam je ranije doživljavala, predstavljala jedinstvo različitosti, sad nema različitosti, samo nametnuto jedinstvo, jednak model za sve. Mi iz iskustva Jugoslavije, posebno Kraljevine, znamo koliko je opasno kad hoćeš da nivelišeš prostor, nametneš istost“, rekla je Branka Prpa.

Ona je predočila da su Evropa i NATO prekršili sve dogovore postignute sa Rusijom posle pada Berlinskog zida, pre svega o demilitarizaciji i širenju Alijanse na Istok i sporazum u Minsku, dodavši da se ne može staviti bezbednosni sistem za sebe tako što ćeš ugrožavati druge.

„Ukrajina je nesrećan primer kako završiš kad se namestiš između velikih sila. Znali su, ne samo oni, da će ih Rusija napasti u Donbasu po kojem godinama pucaju i – naoružavaju se. A da ne govorim o tom uvođenju neonacističkog duha u vojsku i političku elitu, to je zastrašujuće“, ocenila je Prpa.

Na opasku da danas sukobljene strane, ne samo Rusija i Ukrajina već svi neposredni i posredni učesnici, na Dan pobede jedni druge nazivaju fašistima, Prpa je istakla da ne bi baš rekla da se Rusi mogu nazvati fašistima i nacistima, a da u Ukrajini ima ozbiljnih znakova nacifikacije.

„Ali taj proces je počela Evropa kad je izjednačila nacizam s komunizmom kao totalitarnim sistemima, a to je nemoguće; komunizam jeste bio totalitarni sistem, ali nacizam je mnogo više od toga, to su dve dimenzije i njihovo izjednačavanje je rehabilitacija nacizma“, rekla je Prpa.

BONUS VIDEO: Bratislav Jugović o sankcijama Rusiji, obračunima u SNS-u i Srbiji posle izbora

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare