Foto:Zoran Lončarević

Branka Prpa, istoričarka i partnerka Slavka Ćuruvije, nakon drugostepene presude Specijalnog suda kojom su četvorica šefova Državne bezbednosti (DB) osuđeni na ukupno 100 godina zatvora, kaže za portal Nova.rs da osuđeni sigurno znaju ko je povukao oroz tog 11. aprila 1999. i upucao novinara.

Četvorica šefova Državne bezbednosti (DB) osuđeni su danas u Specijalnom sudu zbog ubistva novinara Slavka Ćuruvije na ukupno 100 godina zatvora, a i u novoj presudi direktni izvršilac atentata na Ćuruviju je ponovo NN osoba.

Praktično, i dalje se ne zna ko je pucao u Ćuruviju. Sa druge strane, danas su Radomir Marković i Milan Radonjić osuđeni na po 30, dok su Miroslav Kurak i Ratko Romić dobili po 20 godina zatvora.

Istoričarka Branka Prpa kaže za naš portal da nije imala očekivanja nakon što je tužilac srušio prvostepenu presudu.

„Vrlo retko se može čuti da tužilac sruši presudu u kojoj su svi osuđeni. Igranka oko zločina traje već jako dugo, preko 20 godina, i to je zaista previše. Nisam ništa očekivala od današnje presude, kao što nisam očekivala ni da će srušiti raniju. Nakon svega toga više nisam želela da učestvujem u ovome, jer je to pitanje manipulacije“, kaže Prpa.

Na pitanje da li ćemo ikada saznati ko je direkni izvršilac, Prpa kaže da verovatno znaju oni koji su osuđeni.

„Problem je u tome što ja nisam prepoznala osobu za koju je tužilac tvrdio da je izvršilac ubistva. Ja sam videla drugog čoveka, a ko je on, ja 20 i nešto godina objašnjavam policiji da je to njihov posao da saznaju. Ja sam samo identifikovala osobu koja je najsličnija izvršiocu, odnosno osobi koja mi se nalazila iznad glave. Tužioca je poremetilo to što ja nisam mogla da potvrdim da je izvršilac zločina ono lice koje je on naveo. Da je najgori zločinac, ja ne mogu da uprem prstom u njega, jer to nije lice koje liči na tog čoveka. To su dve različite osobe“, navodi Prpa.

Foto:Zoran Lončarević

Na pitanje šta je neophodno da bi se utvrdila pozadina ubistva Ćuruvija, Prpa kaže da je to „ko carevo novo odelo“.

„To je nalog tadašnje vlasti, Slobodana Miloševića i Mire Marković, koga drugog. Jer, ko bi drugi mogao u tim trenucima da ubije novinara koji je bio takvog ugleda? Na sred ulice, a pritom usred vanrednog stanja zbog bombardovanja. Prethodno, u „Politici ekspres“ je izašao tekst da je Ćuruvija dočekao bombe, i tada mu je poručeno da mu neće oprostiti i zaboraviti. Oni su tim tekstom najavili ubistvo“, kaže Prpa.

Dodaje i da se nijednom tokom istrage, koja je trajala decenijama, nije problematizovao naručilac ubistva.

„Izvršilac je služba Državne bezbednosti, a ko rukovodi SDB, pa valjda neki državni organ. Pitanje naručioca niko nije stavio na dnevni red. Mada, kada vidimo aktere progona Ćuruvije, one koji su sada na vlasti, ne treba više ništa da nas čudi“, zaključuje Prpa.

Foto: Printscreen/YouTube/Slavko Ćuruvija Fondacija

Podsetimo, Specijalni sud u Beogradu osudio je 5. aprila 2019. četvoricu bivših pripadnika Državne bezbednosti na ukupno 100 godina zatvora zbog ubistva Slavka Ćuruvije. Tada je Marković, nekadašnji načelnik Službe državne bezbednosti, osuđen je na 30 godina zatvora kao podstrekivač na teško ubistvo, a ista kazna izrečena je Radonjiću, bivšem šefu beogradskog Centra državne bezbednosti, kome se na teret stavlja saizvršilaštvo.

Za isto delo, Romić, bivši operativac Resora DB, i Kurak, pripadnik Službe koji je u bekstvu, osuđeni su na po 20 godina zatvora.

Ipak, septembra prošle godine Apelacioni sud u Beogradu ukinuo je prvostepenu presudu u slučaju ubistva vlasnika i novinara „Dnevnog telegrafa“, sa obrazloženjem da je prvostepeni sud prekoračio optužbu uvođenjem NN lica u taj slučaj.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar