Forum za bezbednost i demokratiju: Apel za unutrašnji dijalog oko Rusije

Politika 12. maj. 202211:39
Podeli:
Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Forum za bezbednost i demokratiju (FBD) pozvao je danas na "unutrašnji dijalog" sve društvene aktere, sa posebnim naglaskom na one političke grupacije i parlamentarne stranke koje se zalažu za nastavak evroatlantskih integracija Srbije, po pitanju određivanja Srbije prema "prestupima Ruske Federacije".

Forum podržava takav dijalog i apeluje da se u najbržem mogućem roku nakon okončanja parlamentarnih izbora konstituiše novi saziv Narodne skupštine, kao „glavnog, ali nikako i jedinog, foruma u okviru kojeg bi trebalo da se razgovara o sudbonosnim odlukama sa kojima je danas naše društvo suočeno“.

„Smatramo takođe da je u ovom političkom trenutku od izuzetne važnosti da učesnici nedavno održanih parlamentarnih izbora pokažu spremnost u preuzimanju svog dela odgovornosti za formulisanje i donošenje značajnih političkih odluka“, naveo je FBD u saopštenju.

Forum je ocenio da bi, "držanje po strani proevropskih stranaka i ignorisanje ponude predsednika Srbije i ponuđene prilike, i njihovo fokusiranje na prebacivanje i izbegavanje odgovornosti, osim što bi u ovom trenutku bilo izuzetno nepromišljeno, u krajnjem ishodištu predstavljalo bi odustajanje od proevropskih politika, zbog kojih su im građani Srbije i ukazali poverenje".

Time će, prema mišljenju FBD, kako domaćoj javnosti tako i međunarodnim partnerima, jasno demonstrirati da zaista jesu ozbiljan sagovornik kada je u pitanju formulisanje i zalaganje za politiku koja Srbiju integriše u Evropu.

"Time bi se ostvarivanje ciljeva tih politika ostavilo na volju upravo onim grupacijama u Srbiji koje kao vrhunski interes Srbije vide ostvarivanje nelegitimnih interesa Rusije. FBD, nikako na poslednjem mestu, ponovo ističe da se prostor za formulisanje i implementiranje proevorpskih politika ne može niti sme prepustiti proruskim strankama", navodi Forum.

BONUS VIDEO: Ruski radar srpske političke scene

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar