Foto: EV/REUTERS/Guliver

U susret epilogu ponovljenog suđenja za ubistvo novinara i vlasnika "Dnevnog telegrafa" Slavka Ćuruvije, za koje su optuženi bivši šefovi Resora državne bezbednosti, njegova partnerka i istoričarka Branka Prpa, kaže za list "Nova" da više ne očekuje ništa od sudskog postupka.

Tužilaštvo za organizovani kriminal svoju završnu reč iznelo je sredinom jula i zatražilo je da sud osudi optužene na maksimanlne zatvorske kazne od po 40 godina, dok će svoje pravo na završnu reč odbrana iskoristiti ove nedelje, nakon kojih će biti izrečena druga prvostepena presuda.

Branka Prpa, komentarišući kraj ponovljenog sudskog procesa, kaže da ne zna da li igde u svetu, u istoriji sudstva, postoji ovakav slučaj.

Foto:Zoran Lončarević

„Ovo je lakrdija i ovo se ne dešava u pravosudnim sistemima normalnih zemalja, da tužilac ospori presudu kojom su osuđeni okrivljeni jer mu se ne dopada NN lice. Posle dvadeset i nešto godina neprestanog ubeđivanja da nekoga proglasim krivim, neću, jer ja tog čoveka nisam videla i to sam rekla svima, od službenika Državne bezbednosti do onih iz UBPOK-a. To traje 20 godina i to je 20 godina neopisivih blaćenja i kompromitovanja mene gde god se stigne. Ne mislim da će ovog puta nešto biti dobro ili drugačije. Na vlasti su oni koji su ga proganjali, šta mi možemo da očekujemo? Ministar informisanja tada je car Srbije sada, šta tu više ima da se kaže? A, ako bi se i reklo, to je legitimisanje cele jedne prakse koja je zapravo kriminalna. To je jedan teatar apsurda u kom više ne želim da učestvujem“, kaže Prpa u razgovoru za list „Nova“.

Pored onog u ponedeljak, jedno suđenje je zakazano i za petak, a kada svi završe sa izlaganjem završnih reči, sud će zakazati izricanje druge prvostepene presude. Podsećanja radi, prvooptuženi u slučaju ubistva Ćuruvije je tadašnji šef Resora državne bezbednosti Radomir Marković, tadašnji šef beogradskog centra RDR-a Milan Radonjić i operativac Ratko Romić. Miroslav Kurak, optužen je kao neposredni počinilac ubistva, ali je u bekstvu i sudi mu se u odsustvu.

Četvorka je nakon prvog suđenja osuđena na ukupno 100 godia zatvora.

Ubistvo Slavka Ćuruvije izvršeno je na Uskrs 11. aprila 1999. godine u haustoru zgrade gde su se nalazile prostorije jedne od službi „Dnevnog telegrafa“ i sa njim je u tom trenutku bila i Branka Prpa. U optužnici, nasuprot ukinutoj presudi u kojoj je NN lice označeno kao izvršilac, tvrdi se da je okidač povukao odbegli Kurak, da mu je saučesnik bio Romić koji je, prema tim navodima, drškom pištolja udario Prpu.

Kako je ranije utvrđeno, Ćuruvija je praćen danima neposredno pre samog ubistva, a naročito 10. i 11. aprila te godine. Postupajući tužilac Milenko Mandić smatra da su njegove optužbe dokazane tokom suđenja, te da u svemu ostaje pri navodima optužnice i jer se činjenicno stanje nije promenilo u ponovljenom postupku.

Foto: Printscreen/YouTube/Slavko Ćuruvija Fondacija

Tvrdi da je tadašnji šef DB-a Marković, po nalogu vlasti, sačinio plan da se Ćuruvija ubije, pa je sa tim planom upoznao optuženog Milana Radonjića koji je organizovao Ratka Romića i Miroslava Kuraka da ubistvo izvedu. Svi optuženi su na početku suđenja negirali umešanost u Ćuruvijino ubistvo.

Ne treba zaboraviti i da je prvi prvostepeni postupak počeo juna 2015. godine i da se na sam početak procesa čekalo 16 godina. Na listi predloženih svedoka našao se i tadašnji ministar informisanja, a danas predsednik republike Aleksandar Vučić, za vreme čije „vladavine“ je okončana istraga, a potom i podignuta optužnica za ovaj zločin. Uprkos zahtevima odbrane, sud je odlučio da Vučića ne saslušava – jer je to suvišno.

Bonus video: Hapšenje na Zvezdari

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare